Najlepsze restauracje odwiedzisz w Tokio

restauracja michelinGastronomia, to ważna część zaplecza turystycznego. W końcu turyście chcą nie tylko wypoczywać, zwiedzać, ale również dobrze zjeść. Od lat, za stolicę kulinarną uchodził Paryż. W tym roku jednak, najbardziej romantyczne miasto w Europie przegrało z …Tokio. O ile bowiem według najbardziej znanego rankingu Michelin, w Paryżu jest aż 10 trzygwiazdkowych restauracji, o tyle w Tokio o jedną więcej.

Trzy gwiazdki to najwyższe odznaczenie jakie otrzymać może restauracja w „Czerwonym przewodniku”. (Michelin wydaje dwa rodzaje przewodników – czerwone, które są poświęcone gastronomii oraz zielone, które są przewodnikami turystycznymi. Wizyta krytyków z Michelin to dla szefa kuchni najtrudniejszy test. Często jednak szef kuchni nie ma pojęcia o tym, kto go odwiedza, wizyty krytyków są bowiem anonimowe i dla bezstronności trzymane w tajemnicy.

Zazwyczaj, największą ilość trzygwiazdkowych (czyli najbardziej polecanych) restauracji miał Paryż. W tym roku, Tokio okazało się być nieco lepsze i to nie tylko w ilości restauracji trzygwiazdkowych, ale również w ilości gwiazdek w ogóle. W sumie, 197 restauracjom w Tokio, przyznano 261 gwiazdek. Większość (67%) tokijskich restauracji, które znalazły się w wydaniu „Czerwonego przewodnika” Michalin na 2010 rok, to kuchnie serwujące tradycyjne, japońskie jedzenie. Jeśli więc wybieracie się do Tokio i zamierzacie odwiedzić szaszłykarnie yakitori i małe lokale izakaya, musicie koniecznie zaopatrzyć się w przewodnik.

Ci, którzy nie mogą pozwolić sobie na kulinarną podróż do Japonii można pocieszyć tym, że Francja nadal została stolicą światowej gastronomii – na terenie całego kraju jest aż 25 trzygwiazdkowych restauracji – jest wiec w czym wybierać.

Kategoria posta: Kultura

Tagi: Japonia, Michelin, przewodniki, restauracje, tokio

Regulamin komentowania

0 comments

Komentarze archiwalne