Moleculaire - drukarka do żywności, konkurentka mistrzów kuchni (wideo)

Moleculaire - drukarka do żywności, konkurentka mistrzów kuchni (wideo)

moleculaire
moleculaire
Katarzyna Kieś
31.07.2010 00:24

Restauratorzy pewnie nie spodziewają się, że przyszłość nie rysuje się dla nich różowo... Nadchodzą bowiem czasy drukarek do żywności. Jak apetycznie wyglądają dania „zamówione” u elektronicznego szefa kuchni nazwanego Moleculaire, można zobaczyć na zdjęciach poniżej.

Restauratorzy pewnie nie spodziewają się, że przyszłość nie rysuje się dla nich różowo... Nadchodzą bowiem czasy drukarek do żywności. Jak apetycznie wyglądają dania „zamówione” u elektronicznego szefa kuchni nazwanego Moleculaire, można zobaczyć na zdjęciach poniżej.

Obraz

Projekt urządzenia, łączącego zdobycze najnowszej technologii i elektroniki z wielowiekową tradycją sztuki kulinarnej, autorstwa Nico Klaeber powstał w zeszłym roku dla Electroluxa. I jeśli wśród Gadżetomaniaków byli do tej pory tacy, co nie wierzyli, by dania, na których widok apetyt rośnie, można było "przyrządzać" w elektronicznej drukarce, zapewne zmienią zdanie. Moleculaire działa jak zwyczajna drukarka: ładuje się doń informacje, a ta zamówiony schemat przekształca w gotowe dzieło. Urządzenie drukuje w wymiarze 3D – bo co jak co, ale żywność to same konkrety.

Obraz
Obraz

Należy mieć nadzieję, że restauratorzy nie będą jednak musieli zamykać swoich lokali, jeśli rynek opanowałyby drukarki podobne Moleculaire. Bo nic tak nie podnosi człowieka na duchu i ciele, jak apetyczne, świeżutkie i przygotowane „z sercem” danie, podane w jedynej w swoim rodzaju przytulnej restauracyjce z niepowtarzalnym klimatem.

Źródło: The Design Blog

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)