Konto na Facebooku – nie tak łatwo się go pozbyć…

Jak usunąć konto z Facebooka? (fot.: Facebook)

Jak usunąć konto z Facebooka? (fot.: Facebook)

Po pierwszym zachwycie część osób stwierdza, że Facebook zabiera głównie czas, w zamian natomiast daje im niewiele. Postanawiają więc, że usuną po prostu swoje konto i pozbędą się problemu, odzyskując przy okazji kawałek doby, który dotąd spędzali w serwisie. I tu następuje niespodzianka: nie tak łatwo pozbyć się tego konta… Jak to zrobić skutecznie?

Dezaktywacja konta

Do tej opcji mamy dostęp bardzo prosto, z ustawień naszego konta:

facebook - dezaktywacja konta

facebook - dezaktywacja konta

Dezaktywacja konta jest jednak takim “prawie usunięciem” – konto zostaje co prawda zablokowane i nie jest widoczne dla innych, jednak wszystkie dane, które na nim mamy, zostają na swoim miejscu. Wystarczy się ponownie zalogować – a konto zostanie aktywowane i wszystko wróci do normy, będziemy z niego korzystać identycznie, jak wcześniej.

Jest to całkiem niezła opcja, jeśli szkoda nam tracić kontakty, wiadomości czy inne związane z aktywnością na Facebooku rzeczy, ale chcemy przez jakiś czas od tego serwisu odpocząć.

Usunięcie konta

Znalezienie tej opcji nie jest wcale takie proste. Trzeba wejść kolejno w:

  • Pomoc,
  • Podstawowe informacje o Facebooku,
  • Ustawienia konta i usuwanie konta,
  • W jaki sposób mogę trwale usunąć swoje konto?

Dopiero tam, w tekście, kryje się malutki link pozwalający faktycznie usunąć konto:

facebook - usunięcie konta

facebook - usunięcie konta

Upraszczając sprawę: usuń konto na facebooku (nie klikaj, jeśli nie chcesz usuwać)

Ale to jeszcze nie koniec. Po wybraniu tej opcji, Facebook najpierw zaczyna nas kusić – “nie usuwaj konta, twoi znajomi będą tęsknić… a może do nich napiszesz?” (i, w domyśle, zrezygnujesz z likwidacji konta). Musimy też potwierdzić ponownie chęć usunięcia i wpisać kod z obrazka…

…a konto i tak nadal będzie istniało. Przez kolejne 14 dni, w razie, gdybyśmy jednak zmienili zdanie. Wystarczy, że w tym czasie się zalogujemy – i będzie tak, jakbyśmy nigdy nie zamierzali usuwać swojego profilu.

Co więcej, można przypadkowo zatrzymać proces usuwania konta. Wystarczy, że uruchomimy aplikację Facebook na telefonie, albo uruchomimy przeglądarkę, na której się nie wylogowaliśmy – i automatycznie logowanie “zepsuje nam” odliczanie tych 14 dni do skasowania profilu. Zanim więc wybierzemy tą opcję, należy upewnić się, że jesteśmy wylogowani na każdym z naszych urządzeń.

Ważne! Ani dezaktywacja, ani usunięcie konta, ani skasowanie zdjęć – nie powodują ich zniknięcia z serwera. Nadal pozostają one na Facebooku. Zastanawiajmy się więc, co publikujemy…

Regulamin komentowania

2 comments
michaljanibowski
michaljanibowski

gupi fejsbuk! nie lubie go! nieh on spierdala!!!!!!!!!!!!!11111111

gupi fejsbuk!!!!!!!!!!!!!!11111

Komentarze archiwalne