Sok, nektar czy napój - czy wiesz, co kupujesz?

Sok, nektar czy napój - czy wiesz, co kupujesz?

Sok, nektar czy napój - czy wiesz, co kupujesz?
Kira Czarczyńska
24.04.2010 21:50

Wszyscy specjaliści od zdrowego odżywiania mówią nam, że dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji konieczne są owoce. Najlepiej w dużych ilościach. Kiedy więc widzimy karton napoju z nadrukowanym naszym ulubionym owocem, kupujemy - bo przecież soki to też zdrowie i witaminy.

Co jednak tak naprawdę kryje się w tych kolorowych opakowaniach?

Wszyscy specjaliści od zdrowego odżywiania mówią nam, że dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji konieczne są owoce. Najlepiej w dużych ilościach. Kiedy więc widzimy karton napoju z nadrukowanym naszym ulubionym owocem, kupujemy - bo przecież soki to też zdrowie i witaminy.

Co jednak tak naprawdę kryje się w tych kolorowych opakowaniach?

Na półkach sklepowych możemy znaleźć zarówno soki, jak też nektary oraz napoje owocowe. Różnica między nimi jest dość spora, warto więc dokładnie przeczytać, co konkretnie w danym kartoniku czy butelce się znajduje.

Sok owocowy

Musi mieć 100% wsadu owocowego:

  • sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców;
  • otrzymany z zagęszczonego soku, poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu, które usunięte zostały w trakcie zagęszczania.

Aby produkt mógł nazywać się sokiem, nie może zawierać żadnych dodatków sztucznych barwników i aromatów. Niedopuszczalne jest też jego chemiczne konserwowanie, przez co jest mniej trwały, a więc i droższy.

Nektar owocowy

Może mieć od 25 do nawet 99% wsadu owocowego. Rozcieńczany jest on wodą z dodatkiem cukru bądź kwasu cytrynowego. Kupując nektar należy zawsze sprawdzić informacje na opakowaniu: producent ma obowiązek napisać wprost, jakie są proporcje poszczególnych składników.

Podobnie jak sok, nektar nie zawiera ani sztucznych barwników i aromatów, ani substancji konserwujących. Na etykiecie znaleźć się musi informacja o tym, czy dodano na przykład witaminę C albo cukier.

Napój owocowy lub warzywny

Znajdziemy w nim od 20 do 99% soku owocowego - choć częściej jego zawartość będzie w okolicach tej dolnej wartości. Można do niego dodawać wodę, cukier, kwas cytrynowy i wiele innych, dozwolonych dla produktów spożywczych dodatki (sprawdź na opakowaniu!).

Napoje mogą również, w przeciwieństwie do soków i nektarów, zawierać sztuczne barwniki, aromaty, oraz innego rodzaju dopuszczone dodatki.

Czy wiesz, że...

Nie kupisz soku z czarnej porzeczki bądź aronii? Kwaśne owoce na opakowaniu niemal zawsze oznaczają, że mamy do czynienia z nektarem (ta informacja musi być na etykiecie). Bezpośrednio wyciśnięty sok byłby bowiem tak kwaśny, że praktycznie nie do wypicia.

Dla każdego owocu istnieje określona dolna norma zawartości soku, powyżej której napój można określić mianem nektaru - np. dla pomarańczy musi to być 50%, a dla czarnej porzeczki już tylko 25%.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)