Pasuje w zasadzie do wszystkiego, wystarczy wymieszać go z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. W wersji podstawowej wymaga jedynie kilku prostych składników dostępnych w każdej kuchni. Wydawać by się mogło, że nie ma już łatwiejszego sosu. Niestety, jego wykonanie wcale nie jest tak proste i bardzo często próba przygotowania kończy się przypaleniem albo uzyskaniem nieodpowiedniej konsystencji.
Udało mi się jednak w końcu znaleźć na forach kulinarnych metodę na zrobienie tego sosu tak, żeby wyszedł idealny.
Pasuje w zasadzie do wszystkiego, wystarczy wymieszać go z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. W wersji podstawowej wymaga jedynie kilku prostych składników dostępnych w każdej kuchni. Wydawać by się mogło, że nie ma już łatwiejszego sosu. Niestety, jego wykonanie wcale nie jest tak proste i bardzo często próba przygotowania kończy się przypaleniem albo uzyskaniem nieodpowiedniej konsystencji.
Udało mi się jednak w końcu znaleźć na forach kulinarnych metodę na zrobienie tego sosu tak, żeby wyszedł idealny.
Potrzebne składniki:
- masło, mleko, mąka,
- sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Rozpuszczamy delikatnie masło na patelni.
- Kiedy jest już całkowicie roztopione, odstawiamy patelnię z palnika na bok.
- Dodajemy odpowiednią ilość mąki (proporcje: ok. 2 łyżki na 4 dag masła) i rozcieramy całość na gładką masę.
- Ostrożnie dolewamy mleka (ok. 1,5 szklanki). Musi być ciepłe, ostatecznie letnie, ale nigdy nie zimne!
- Wstawiamy z powrotem patelnię na ogień i przez cały czas mieszając (bardzo ważne!) - doprowadzamy sos do wrzenia.
- W trakcie mieszania dodajemy gałkę, sól i pieprz.
- Po zestawieniu z ognia doprawiamy jeszcze odrobiną kwasku cytrynowego - i gotowy, gorący sos, wylewamy na przygotowaną wcześniej potrawę.
Wariacje:
Jak mówiłam, Beszamel nadaje się w zasadzie do wszystkiego. "Czysty" jest rewelacyjny do zapiekania - warzywa, makaronów, ziemniaków, mięsa. Jeżeli dodamy keczupu, powstaje pyszny sos do parówek. Z chrzanem z kolei - do ryb czy mięsa. Do rozpuszczającego się masła można dodać posiekanej cebuli albo pieczarek, powstanie leciutki sosik cebulowy albo grzybowy. Można dodawać ziół, śmietany, sera, musztardy, siekanego szczypiorku...
Jak widać na podstawowej bazie można zrobić mnóstwo różnych sosów o rozmaitych smakach, w zależności od własnych upodobań i potrawy, do której będziemy je dodawać. Warto więc poćwiczyć sobie jego wykonywanie, przyda się przy bardzo różnych okazjach.