Enoturystyka, czyli poznajemy smaki wina

Enoturystyka, czyli poznajemy smaki wina

barossa vineyard sunset
barossa vineyard sunset
Sabina Stodolak
06.01.2010 15:45

Enoturystyka to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi turystyki ostatnich lat. Chodzi głównie o to, aby zdobywać wiedzę na temat wina (uprawy winorośli, jej gatunków, produkcji wina i jego smaków) w naturalnym dla wina środowisku, czyli w winnicach, przetwórniach  gospodarstwach winiarskich. Uczestnicy wyjazdów enoturystycznych odpoczywają i jednocześnie zdobywają wiedzę na temat wina, degustują je, zapoznają się ze sposobami produkcji i zwiedzają miejsca z winem związane.

Enoturystyka to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi turystyki ostatnich lat. Chodzi głównie o to, aby zdobywać wiedzę na temat wina (uprawy winorośli, jej gatunków, produkcji wina i jego smaków) w naturalnym dla wina środowisku, czyli w winnicach, przetwórniach  gospodarstwach winiarskich. Uczestnicy wyjazdów enoturystycznych odpoczywają i jednocześnie zdobywają wiedzę na temat wina, degustują je, zapoznają się ze sposobami produkcji i zwiedzają miejsca z winem związane.

Kim jest typowy enoturysta?

Enoturystya, to statystycznie osoba młoda (do 45 roku życia), częściej mężczyzna (choć w ostatnich latach, wśród miłośników wina widać coraz więcej kobiet), którego dochody są powyżej przeciętnej – wyjazdy enoturystyczne nie należą bowiem do najtańszych form spędzania urlopu.

Gdzie warto pojechać?

W zasadzie wszędzie, gdzie można napić się dobrego wina. Z krajów Europejskich, wyjazdy enoturystyczne organizowane są w Austrii, Niemczech, we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii. W każdym z tych krajów znajdziemy mnóstwo lokalnych winnic, które dysponują odpowiednim zapleczem technicznym do tego, by uprzyjemnić i ubogacić turyście wyjazd. Na wycieczkę najlepiej wybrać się w formie zorganizowanej – wtedy mamy pewność, że towarzyszyć nam będzie przewodnik, który w zrozumiałym dla nas języku wyjaśni nam wszystko to, co o winie chcemy i powinniśmy wiedzieć.

wine celler
wine celler

Podczas wyjazdów enoturystycznych poznajemy nie tylko samo wino i jego sposób produkcji, ale również kulturę konkretnego regionu, który zwiedzamy. Poznajemy ludzi, którzy pracują przy produkcji wina, zapoznajemy się z lokalną kuchnią i jej specjalnościami i odpoczywamy na łonie przyrody mieszkając najczęściej w pensjonatach i gospodarstwach enoturystycznych, a nie luksusowych hotelach. To wspaniała propozycja dla tych, którzy chcą połączyć urlop z edukacją i spędzić czas w niestandardowy i modny sposób. Coraz częściej, enoturystyczne wycieczki organizowane są też dla firm – podczas takich wyjazdów łączy się odpoczynek pracowniczy i funkcje integracyjne wyjazdów firmowych.

Enoturystyka w Polsce

W Polsce enoturystyka nie jest jeszcze mocno rozwinięta, nie jesteśmy ani wybitnymi znawcami wina, ani też jego cenionymi producentami. Coraz więcej osób zaczyna jednak dostrzegać złożoność winnych aromatów i chce poznawać wino w bardziej dogłębny sposób niż tylko poprzez osuszenie nabytej w najbliższym monopolowym butelki rieslinga. Możliwości rozwoju enoturystyki dostrzegają też właściciele maleńkich winiarni w Polsce, których kilka na naszym terenie mamy. Na terenie Podkarpacia oraz Małopolski istnieją tereny na których z powodzeniem można uprawiać winorośl (tradycje winiarskie tych regionów sięgają średniowiecza). Obecnie powstaje projekt „Podkarpackie winnice”, który ma na celu odrodzenie tych tradycji i pomoc dla rolników zainteresowanych uprawą winorośli oraz tworzeniem miejsc w których możliwa będzie enoturystyka. Być może więc za kilka lat, to do nas przyjeżdżać będą turyści, by zasmakować polskich win.

Jak na razie, zainteresowani enoturystyką w Polsce, mogą odwiedzić Lubuski Szlak Wina i Miodu obejmujący 14 przystanków. Dokładną listę przystanków na szlaku, wraz z adresami poszczególnych miejsc znajdziecie na stronie ziemialubuska.pl

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)