Chemiczne dodatki do żywności

Chemiczne dodatki do żywności

dodatki e
dodatki e
Kira Czarczyńska
28.07.2009 23:45

Wszyscy już chyba przyzwyczailiśmy się, że w kupowanych w sklepach produktach nie uświadczy się w zasadzie takich prawdziwych, naturalnych owoców, innych produktów smaków - i to się już raczej nie zmieni. A nawet jeśli, to na rzecz chemii.

Część związków chemicznych dołączanych do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia oznacza się świetnie nam znaną literką "E".

Tylko co one w sumie znaczą?

Wszyscy już chyba przyzwyczailiśmy się, że w kupowanych w sklepach produktach nie uświadczy się w zasadzie takich prawdziwych, naturalnych owoców, innych produktów smaków - i to się już raczej nie zmieni. A nawet jeśli, to na rzecz chemii.

Część związków chemicznych dołączanych do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia oznacza się świetnie nam znaną literką "E".

Tylko co one w sumie znaczą?

Co onzaczają poszczególne numerki przy "E"?

  • numery 100 - 199 - barwniki
  • numery 200 - 299 - konserwanty
  • numery 300 - 399 - antyutleniacze
  • numery 400 - 499 - emulgatory i środki zagęszczające
  • numery 500 - 599 - dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
  • numery 600 - 699 - wzmacniacze smaku
  • numery 700 - 799 - antybiotyki
  • numery 900 - 1299 - dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
  • numery 1300 -1400 - modyfikowane skrobie

Czego nie oznacza sie literką "E"?

Lista chemicznych poprawiaczy nie dotyczy dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej, jeśli nie przekraczają 1% zawartości produktu, nie trzeba dokładnie opisywać.

Bezpieczne czy niebezpieczne?

Teoretycznie wszystkie chemiczne dodatki do żywności, oznaczone symbolem Exxx, są dopuszczone do spożywania. W praktyce jednak zaleca się nadal ograniczenie kontaktu z tymi, które zgodnie z tabelami dodatków posiadają właściwości mogące negatywnie wpływać na jedzącego.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)