Wszyscy już chyba przyzwyczailiśmy się, że w kupowanych w sklepach produktach nie uświadczy się w zasadzie takich prawdziwych, naturalnych owoców, innych produktów smaków - i to się już raczej nie zmieni. A nawet jeśli, to na rzecz chemii.
Część związków chemicznych dołączanych do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia oznacza się świetnie nam znaną literką "E".
Tylko co one w sumie znaczą?
Wszyscy już chyba przyzwyczailiśmy się, że w kupowanych w sklepach produktach nie uświadczy się w zasadzie takich prawdziwych, naturalnych owoców, innych produktów smaków - i to się już raczej nie zmieni. A nawet jeśli, to na rzecz chemii.
Część związków chemicznych dołączanych do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia oznacza się świetnie nam znaną literką "E".
Tylko co one w sumie znaczą?
Co onzaczają poszczególne numerki przy "E"?
- numery 100 - 199 - barwniki
- numery 200 - 299 - konserwanty
- numery 300 - 399 - antyutleniacze
- numery 400 - 499 - emulgatory i środki zagęszczające
- numery 500 - 599 - dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- numery 600 - 699 - wzmacniacze smaku
- numery 700 - 799 - antybiotyki
- numery 900 - 1299 - dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
- numery 1300 -1400 - modyfikowane skrobie
Czego nie oznacza sie literką "E"?
Lista chemicznych poprawiaczy nie dotyczy dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej, jeśli nie przekraczają 1% zawartości produktu, nie trzeba dokładnie opisywać.
Bezpieczne czy niebezpieczne?
Teoretycznie wszystkie chemiczne dodatki do żywności, oznaczone symbolem Exxx, są dopuszczone do spożywania. W praktyce jednak zaleca się nadal ograniczenie kontaktu z tymi, które zgodnie z tabelami dodatków posiadają właściwości mogące negatywnie wpływać na jedzącego.