Solvatten - nowy wymiar czystej wody

Solvatten - nowy wymiar czystej wody

Solvatten - nowy wymiar czystej wody
Katarzyna Kieś
20.01.2009 10:25

Znacie dokuczliwe uczucie pragnienia, które dopada każdego w czasie upału?  Najgorzej jest, gdy akurat znajdujecie się gdzieś w trasie, a skończył się żelazny zapas wody i innych napojów.  Nie pytam, co robicie, bo wiem: w pierwszym napotkanym sklepie kupujecie mineralną. Najlepiej prosto z lodówki.  W Krajach Trzeciego Świata takiego nie ma takiego komfortu, by przy drodze stały liczne sklepiki oferujące butelkowaną wodę mineralną. Dlatego powstał Solvatten - słoneczny i podręczny system uzdatniania wody.

Wymyślili go Szwedzi. Pomysł polega na tym, że do zbiorników wlewa się zwykłą źródlaną wodę (która jak wiadomo, naturalnie krystaliczna jest tylko w skali makroskopowej; w skali mikro cechuje się bogatym życiem wewnętrznym :-)).

Znacie dokuczliwe uczucie pragnienia, które dopada każdego w czasie upału?  Najgorzej jest, gdy akurat znajdujecie się gdzieś w trasie, a skończył się żelazny zapas wody i innych napojów.  Nie pytam, co robicie, bo wiem: w pierwszym napotkanym sklepie kupujecie mineralną. Najlepiej prosto z lodówki.  W Krajach Trzeciego Świata takiego nie ma takiego komfortu, by przy drodze stały liczne sklepiki oferujące butelkowaną wodę mineralną. Dlatego powstał Solvatten - słoneczny i podręczny system uzdatniania wody.

Wymyślili go Szwedzi. Pomysł polega na tym, że do zbiorników wlewa się zwykłą źródlaną wodę (która jak wiadomo, naturalnie krystaliczna jest tylko w skali makroskopowej; w skali mikro cechuje się bogatym życiem wewnętrznym :-)).

Zamyka kanisterki, wciska guzik i pozostawia Solvatten na słońcu. Po kilku godzinach kąpieli słonecznej woda nadaje się do użytku - nie trzeba jej gotować, a można od razu pić. O tym, kiedy woda jest zdatna do picia informuje wskaźnik, który z czerwonej, niezadowolonej buźki zamienia się w przyjaźnie zieloną i uśmiechniętą.

Podczas ekspozycji na słońce woda w zbiornikach jest podgrzewana do kilkudziesięciu stopni. Wysoka temperatura, długi czas naświetlania i bakteriobójcze, słoneczne promieniowanie w paśmie UV likwidują mikroorganizmy znajdujące się w wodzie nie gorzej od tradycyjnego gotowania.

Uzdatnioną wodę nalezy trzymać w chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą. Kanisterki Solvatten mają pojemność 10 litrów.

Źródło: GreenUpgrader

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)