Avatar, Japonia, nadprzewodnictwo i czerwone wino

Avatar, Japonia, nadprzewodnictwo i czerwone wino

Lewitacja metalu ponad nadprzewodnikiem (fot. Julien Bobroff, Frederic Bouquet, Jeffrey Quilliam CC-BY)
Lewitacja metalu ponad nadprzewodnikiem (fot. Julien Bobroff, Frederic Bouquet, Jeffrey Quilliam CC-BY)
Mariusz Kędzierski
23.03.2012 17:00, aktualizacja: 10.03.2022 15:55

Pamiętacie, po co ludzie przybyli na Pandorę w "Avatarze"? Chodziło o pozyskanie niedostępnego na Ziemi nadprzewodnika, który rozwiązałby problemy energetyczne ludzkości. Zjawisko nadprzewodnictwa, czyli spadku oporu elektrycznego do zera, występuje w niektórych materiałach, ale uzyskuje się je tylko w bardzo niskich temperaturach. Tymczasem niezmordowani Japończycy odkryli nadprzewodnictwo zachodzące w temperaturze pokojowej, a okazją była suto zakrapiana impreza.

Pamiętacie, po co ludzie przybyli na Pandorę w "Avatarze"? Chodziło o pozyskanie niedostępnego na Ziemi nadprzewodnika, który rozwiązałby problemy energetyczne ludzkości. Zjawisko nadprzewodnictwa, czyli spadku oporu elektrycznego do zera, występuje w niektórych materiałach, ale uzyskuje się je tylko w bardzo niskich temperaturach. Tymczasem niezmordowani Japończycy odkryli nadprzewodnictwo zachodzące w temperaturze pokojowej, a okazją była suto zakrapiana impreza.

Podczas tej firmowej imprezy w maju 2011 r. japońscy badacze stwierdzili, że niektóre metale rozpuszczone w cieczy wykazują właściwości nadprzewodnika. Zwycięską cieczą okazało się czerwone wino, w którym rozpuszczone metale wykazywały siedmiokrotnie wyższe nadprzewodnictwo niż w etanolu lub wodzie. Pośpieszny wniosek był taki, że czerwone wino doprowadza metale do nadprzewodnictwa. Od wczoraj wiemy dlaczego.

Yoshihiko Takano (po prawej) bada nadprzewodnictwo w winie (fot. Physorg.com)
Yoshihiko Takano (po prawej) bada nadprzewodnictwo w winie (fot. Physorg.com)

Aby odpowiedzieć na to pytanie, badacze sprawdzali także oddziaływanie piwa, sake, whisky oraz białego wina. Wszystkie trunki były lepsze od wody, ale zawsze wino dawało najlepsze rezultaty. W kolejnym etapie skupiono się więc na winach i odkorkowano sześć różnych win pochodzących ze szczepów winogron pinot noir, gamay, merlot, cabernet sauvignon oraz sangiovese. Najlepiej wypadły szczepy gamay, z których robi się słynne Beaujolais.

Najlepsze nadprzewodnictwo dają szczepy gamay (rys. Technology Review MIT)
Najlepsze nadprzewodnictwo dają szczepy gamay (rys. Technology Review MIT)

Z pomierzonych wszystkich charakterystyk win wynika, że gamay ma największe stężenie kwasu winowego i to właśnie jego koncentracja powoduje wzrost właściwości nadprzewodnictwa elektrycznego. Test wykonano na wyekstrahowanym kwasie winowym rozpuszczonym w wodzie. Zadziałało, ale nie tak dobrze jak w winie. Zatem coś jeszcze siedzi w tym trunku, nad czym Japończycy nadal pracują. A my możemy to uczcić lampką czerwonego wina i wprowadzić się w stan lekkiego nadprzewodnictwa :)

Na filmie poniżej widać, jak po schłodzeniu ciekłym azotem metal wykazuje nadprzewodnictwo.

Magnetic Levitation

I przykład francuskiego podejścia do nadprzewodnictwa :)

Levitation Device : Glass of Wine

Obraz
Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)