No cóż... przeważnie znikają dosyć szybko z wielkanocnego stołu, jednak nie o takie "wytrzymywanie" tutaj chodzi. Grupa naukowców postanowiła przeprowadzić serię eksperymentów z udziałem popularnych słodyczy. Jakie są ich wyniki?
No cóż... przeważnie znikają dosyć szybko z wielkanocnego stołu, jednak nie o takie "wytrzymywanie" tutaj chodzi. Grupa naukowców postanowiła przeprowadzić serię eksperymentów z udziałem popularnych słodyczy. Jakie są ich wyniki?
Co roku prócz Nobli przyznawane są nagrody IG Nobla, zwane też Antynoblem. Generalnie polegają one na nagradzeniu najbardziej niedorzecznych badań naukowych w rodzaju powstawania brudów w pępków, czy związków daty śmierci z podatkiem od spadków. W ramach świąt Wielkanocy postanowiono przetestować jeden z brytyjskich słodyczy - Cadbury Creme Eggs - i przeprowadzone eksperymenty zdecydowanie zasługują na wyróżnienie.
Filmiki są chyba częścią kampanii marketingowej firmy produkującej słodycze i trzeba przyznać, że są kompletnie niedorzeczne oraz przesycone typowo brytyjskim humorem (mnie rozbraja powaga jaka panuje na twarzy przeprowadzających kolejne próby). Kremowe jajka w czekoladzie zostają poddane grawitacji, przeciążeniu, zgniataniu, działaniu próżni, ekstremalnemu podgrzewaniu, ciekłemu azotowi i jeszcze kilku innym niecodziennym działaniom.
Jak te próby zniosły popularne słodycze możecie zobaczyć na poniższych filmikach.
Crash Test Creme Eggs
Chemistry of Creme Eggs - Periodic Table of Videos
Eggs MRI - Sixty Symbols
Coupled Pendulums - Sixty Symbols
Źródło: dvice.com