Proteiny z topoli zwiększą wydajność komputerów

Proteiny z topoli zwiększą wydajność komputerów

płyta komputerowa
płyta komputerowa
Katarzyna Kieś
23.07.2010 23:59, aktualizacja: 11.03.2022 13:55

To nie jest s-f: naukowcy z uniwersytetu w Jerozolimie chcą zwiększać wydajność komputerów, wbudowując proteiny uzyskane z topoli do układów pamięci urządzeń.

To nie jest s-f: naukowcy z uniwersytetu w Jerozolimie chcą zwiększać wydajność komputerów, wbudowując proteiny uzyskane z topoli do układów pamięci urządzeń.

Rzecz jest o tyle oryginalna w swoim założeniu, iż zwiększenie pojemności pamięci komputerowej opierać się będzie na procesie hybrydyzacji krzemu z proteinami topolowymi. Oczywiście, białka topoli, zanim będzie je można skrzyżować z nanocząstkami krzemu, muszą przejść „lifting” genetyczny – tym już zajmuje się zespół z Uniwersytetu Hebrajskiego. Metodami inżynierii genetycznej umieszcza się nanomolekuły krzemu w rdzeniu proteinowej cząstki i całość wbudowuje w układy pamięci umieszczone na płycie komputerowej.

Wydawać by się mogło, że hybrydyzacja, czyli skrzyżowanie, jest pojęciem, które kojarzy się z ogrodnictwem, rolnictwem i chemią kwantową. Pomysł na zastosowanie w informatyce metody, dzięki której dojdzie do swoistego splecenia właściwości martwych podzespołów i cząstek aktywnych biologicznie, dla niektórych z Was będzie zaskoczeniem. Powód takiego postępowania jest jeden: zmniejszyć wsad fizyczny do komputera, jednocześnie zwiększając pojemność pamięci urządzenia.

Opisywana metoda jest ponoć ekonomicznie opłacalna. Jej twórcy mają nadzieję, że opatentuje ją Yissum – firma zajmująca się na Uniwersytecie Hebrajskim transferem technologii, i z czasem – kto wie- branża komputerowa krzemem i topolami będzie stała.

Źródło: Nanotech-now

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)