Pojemniczek zachowujący świeżość na dłużej - bez konserwantów
KATARZYNA KIEŚ • dawno temu
Wreszcie wymyślono prosty sposób na zachowanie świeżości na dłużej. I to bez konieczności stosowania całej gamy chemikaliów. Zwyczajny pojemniczek — wgląda niepozornie, a wiele może.
Jego głównym przeznaczeniem jest pomóc zachować świeżość warzyw i owoców. By zielenina jak najdłużej pozostała jędrna i kusząco aromatyczna, wystarczy wsunąć do pojemnika łodygę towarzyszącą warzywu lub owocom i podciągnąć specjalne zamknięcie ponad zbiornikiem z odżywką. Poprzez łodygę roztwór zawierający substancje odżywcze, a znajdujący się we wnętrzu pojemniczka, dotrze tam, gdzie trzeba. Użytkownik będzie cieszył się świeżymi na długo darami natury, a samo środowisko naturalne również nie ucierpi - pomysłowe pojemniki wykonane są z ulegającego biodegradacji plastiku pozyskanego z kukurydzy.
Ucierpieć jedynie mogłyby nieco obroty zakładów wytwarzających środki chemiczne — zmniejszeniu uległoby przecież zapotrzebowanie na konserwanty.
Pomysł, którego autorem jest projektant Paul Frigout, jest świetny. Sprawdzi się nawet wtedy, gdy zachować trzeba świeżość kwiatów ciętych. Byłoby to również znakomite rozwiązanie na wszelkiego rodzaju pikniki, imprezy odbywające się pod gołym niebem oraz dla samych zaopatrzeniowców.
Zobacz również: Wideorecenzja: Acer Aspire S3
Ciekawe, kto pierwszy doceniłby zalety tego prostego rozwiązania na zachowanie walorów zieleniny: zwyczajni klienci, handlowcy, czy też właściciele kwiaciarni? (Oczywiście, warunkiem koniecznym dla zachowania naturalnej świeżości byłaby odżywka zawierająca rozsądne ilości składników pokarmowych.)
Źródło: Inewidea
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze