STER UV - sterylizator podręczny - by woda pitna była w zasięgu ręki

STER UV - sterylizator podręczny - by woda pitna była w zasięgu ręki

STER UV - sterylizator podręczny - by woda pitna była w zasięgu ręki
Katarzyna Kieś
23.02.2010 00:49

STER UV - czy ten niewielki sterylizator ze zdjęcia powyżej stanie się gadżetem równie popularnym jak komórka? I niezbędnym - szczególnie w podróży?

Urządzenie ma teoretycznie wszelkie szanse na to, by zrobić furorę na całym świecie - szczególnie tam, gdzie woda pitna jest tylko z nazwy: bo jej spożycie w najlepszym wypadku grozi rewelacjami żołądkowo-jelitowymi.

STER UV - czy ten niewielki sterylizator ze zdjęcia powyżej stanie się gadżetem równie popularnym jak komórka? I niezbędnym - szczególnie w podróży?

Urządzenie ma teoretycznie wszelkie szanse na to, by zrobić furorę na całym świecie - szczególnie tam, gdzie woda pitna jest tylko z nazwy: bo jej spożycie w najlepszym wypadku grozi rewelacjami żołądkowo-jelitowymi.

STER UV czyni wodę zdatną do picia dzięki działaniu promieniowania ultrafioletowego. Niewielkie urządzenie, przypominające nieco wyglądem medyczny termometr elektroniczny, osadzone w obudowie z tworzyw sztucznych, w kilka minut ma zapewnić dobrą jakość wody. Należy tylko włożyć końcówkę z lampą do naczynia wypełnionego wodą przeznaczoną do  sterylizacji, by emitowane przez lampę promienie ultrafiołkowe zlikwidowały mikroorganizmy, które w wodzie zdatnej do picia nie powinny się znajdować.

STER UV to projekt amerykańskiej designerki Olivii Bleschmidt, która postanowiła uszczęśliwić świat gadżetem, dzięki któremu zniknie widmo biegunki będącej efektem wypicia niezdatnej do użytku wody.

Jeśli nie mieliście nigdy okazji paść ofiarami zatrucia wodą, która rzekomo miała być pitna, nie macie czego żałować. To dość przykre uczucie - szczególnie, gdy ofiar w najbliższym otoczeniu jest więcej, a sprawne WC tylko jedno :-).

Biorąc zaś pod uwagę fakt, że promieniowanie UV świetnie nadaje się do sterylizacji - ale (!)  powierzchni, a z płynami może radzić sobie już gorzej - ponieważ nie przenika w głąb cieczy, dlatego w szczególnie trudnych warunkach opowiadałabym się raczej za metodą tradycyjnego przyrządzania napoju zdatnego do wypicia: kilkuminutowego gotowania wody.

  • Slider item
[1/1]

Źródło: Green Diary

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)