Fizycy stworzyli idealny kubek do kawy

Fizycy stworzyli idealny kubek do kawy

Fizycy stworzyli idealny kubek do kawy
Marek Maruszczak
21.08.2009 21:00, aktualizacja: 14.03.2022 11:43

Dobra kawa powinna być gorąca i aromatyczna. Problemem jest utrzymanie właściwej temperatury napoju przez dłuższy czas. Grupa fizyków znalazła rozwiązanie stosując do budowy kubka technologie używane w budownictwie i zimowym przemyśle tekstylnym.

Dobra kawa powinna być gorąca i aromatyczna. Problemem jest utrzymanie właściwej temperatury napoju przez dłuższy czas. Grupa fizyków znalazła rozwiązanie stosując do budowy kubka technologie używane w budownictwie i zimowym przemyśle tekstylnym.

Obraz

Wynalazek jest dziełem naukowców z Instytutu Fraunhofera. Kubek najpierw przejmuje część temperatury z wlanego napoju doprowadzając go do właściwego stanu, a następnie stopniowo ją uwalnia, nie pozwalając kawie wystygnąć.

Swoje właściwości naczynie zawdzięcza materiałowi, z którego zostało wykonane. PCM (materiał zmiennofazowy) jest w stanie przechowywać i w zależności od temperatury otoczenia uwalniać ciepło.

Początkowo materiał pozostaje w formie stałej. Podgrzany zaczyna się rozpuszczać w coś w rodzaju wosku przejmującego energię cieplną. Ponownie zastygając stopniowo uwalnia nagromadzone wcześniej ciepło utrzymując zawartość kubka we właściwej temperaturze.

W przypadku domów, puste w środku ściany napełnia się PCM, aby regulować temperaturę wnętrza. Kubek działa podobnie.

Naczynie jest wykonane z wydrążonej ceramiki, w której wnętrzu znajdują się aluminiowe struktury napełnione PCM.

Obraz

W zależności od ilości materiału „idealna” temperatura, którą utrzymuje kubek może być modyfikowane.

Produkt naukowców został tak opracowany, aby kawa do niego nalana przez 20-30 minut utrzymywała temperaturę na poziomie 58 stopni Celsjusza.

Źródło: Gizmodo

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)