Dieta: odpowiednie przekąski to połowa sukcesu

Dieta: odpowiednie przekąski to połowa sukcesu

Dieta: odpowiednie przekąski to połowa sukcesu
Kira Czarczyńska
14.04.2009 18:15

Niezależnie od tego czy stosujemy dietę z przyczyn zdrowotnych, dla poprawy swojej kondycji i zdrowia, czy też żeby schudnąć, nie uda nam się całkowicie zrezygnować z różnego rodzaju przekąsek. I w zasadzie dobrze, bo całkiem rezygnować nie należy - wytrzymywanie na siłę, mimo głodu, do następnego posiłku sprawia tylko, że więcej zjemy "jak już będzie można".

Lepiej więc sobie przekąsić wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Tylko czym, żeby było zdrowo?

Niezależnie od tego czy stosujemy dietę z przyczyn zdrowotnych, dla poprawy swojej kondycji i zdrowia, czy też żeby schudnąć, nie uda nam się całkowicie zrezygnować z różnego rodzaju przekąsek. I w zasadzie dobrze, bo całkiem rezygnować nie należy - wytrzymywanie na siłę, mimo głodu, do następnego posiłku sprawia tylko, że więcej zjemy "jak już będzie można".

Lepiej więc sobie przekąsić wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Tylko czym, żeby było zdrowo?

Słodycze

Kiedy myślimy o przekąsce, przeważnie właśnie one wpadają nam do głowy. Zwykle jednak nie są najlepszym pomysłem, zwłaszcza, jeśli za każdym razem sięgamy po czekoladę, pączka, batonika czy inną słodkość. Ale z drugiej strony, zjedzenie jakiegoś małego batonika raz kiedyś, czy kostki-dwóch gorzkiej czekolady dziennie, na pewno nam nie zaszkodzą. Nawet na wagę. Grunt to zachować rozsądek.

Owoce i warzywa

Truskawki, czereśnie czy arbuzy, można wcinać w zasadzie tylko przez pewną część roku. Warto więc wykorzystać te tygodnie i podjadać je sobie zamiast czekoladek i ciast - wyjdzie nam to zdecydowanie na zdrowie, a i figura się nie obrazi... Te owoce i warzywa, które dostępne są cały rok, możemy sobie bardziej "dawkować" i mieszać ze sobą w zasadzie dowolnie, tworząc na przykład różnego rodzaju sałatki.

Owoce suszone

Morele, śliwki, jabłka, banany, daktyle - oprócz tego że zdrowe, są jeszcze słodkie. Czyli mamy upragniony kompromis: jemy słodycze, ale i zapewniamy sobie dostawę witamin z grupy B, żelaza oraz błonnika.

Bakalie

Wprost rewelacyjne do "zapychania" sobie luki po chipsach czy innych słonych paluszkach. Orzechy, rodzynki, pestki dyni czy słonecznika, to mnóstwo witamin, "dobrych" tłuszczy zbijających poziom złego cholesterolu, białko, błonnik... Można sobie przegryzać na zdrowie - dosłownie.

Uwaga jednak - orzechy, słonecznik czy pestki dyni są raczej kaloryczne, więc nie należy z nimi przesadzać jeśli akurat próbuje się schudnąć.

Zboża

Całkiem niezłymi przekąskami bywają płatki śniadaniowe jedzone same, bez mleka, jak chrupki, czy pieczywo chrupkie na bazie grahamu albo ryżu. Oczywiście, można też płatki wymieszać z mlekiem, musli z kefirem, albo zrobić kanapkę z tego chrupkiego pieczywa - co kto lubi.

Przetwory mleczne

Kefiry, jogurty naturalne wymieszane z owocami (lepiej samemu je dodać niż kupować owocowe), bakaliami czy musli, koktajle mleczne, też będą niezłą, świetnie zaspokajającą głód przekąską.

Oprócz przekąszania, warto pić dużo płynów - najlepiej zwykłej, niegazowanej wody mineralnej. Głód sam w sobie się zmniejszy, ochota na ciągłe przekąszanie gdzieś zniknie, a przy okazji oczyści się też organizm.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)