Odsalanie unowocześnione

Odsalanie unowocześnione

Odsalanie unowocześnione
Katarzyna Kieś
31.07.2008 21:39

Wody słodkiej jest coraz mniej.  Olbrzymie zasoby życiodajnej cieczy, znajdujące się w oceanach i morzach nie nadają się do picia; a czasem i do produkcji. By taka woda (a także ta, która zostaje zasolona w trackie procesów przemysłowych) stała się zdatna do użytku, konieczne jest odsalanie - koszto- i czasochłonny proces. Najżmudniejsze jest zaś pozbawianie wody chloru, który jest dodawany do wody, ponieważ działa odkażająco.

Wody słodkiej jest coraz mniej.  Olbrzymie zasoby życiodajnej cieczy, znajdujące się w oceanach i morzach nie nadają się do picia; a czasem i do produkcji. By taka woda (a także ta, która zostaje zasolona w trackie procesów przemysłowych) stała się zdatna do użytku, konieczne jest odsalanie - koszto- i czasochłonny proces. Najżmudniejsze jest zaś pozbawianie wody chloru, który jest dodawany do wody, ponieważ działa odkażająco.

Odsalanie wody przeprowadza się m.in. metodą filtracji membranowej, wykorzystując zjawisko odwróconej osmozy. Niestety, stosowanie tradycyjnych membran jest mało efektywnym rozwiązaniem. Ponieważ chlor niszczy strukturę tych błon, a na ich powierzchni powstaje cieniutki biofilm, który utrudnia sprawne przeprowadzenie procesu.

Znalazła się na to, na szczęście, rada:  naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie opracowali nowoczesną membranę z sulfonowanych kopolimerów.  Film z mikrocząstek nie zatyka porów tej błony, a proces odsalania przebiega sprawnie i bez zakłóceń. Wypada mieć nadzieję e odkryciem szybko zainteresują się zakłady odsalania i coraz więcej słonej wody uda się wykorzystać.

Źródło: ecogeek

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)