Biopaliwa a stany krytyczne i chude rosołki

Biopaliwa a stany krytyczne i chude rosołki

Biopaliwa a stany krytyczne i chude rosołki
Katarzyna Kieś
08.01.2008 11:58

Okazuje się, że jak dobrze pomyśleć, to auta można napędzać wszystkim – nawet biopaliwem z tłuszczyku odessanego z bioder masywniejszej połowicy.

Tym razem jednak napiszę o bardziej, hm... humanitarnym sposobie produkcji biopaliw. Pewien amerykański student inżynierii chemicznej poddał reakcji nadkrytyczny metanol i tłuszcz z kurczaków. Udało mu się w ten sposób wyprodukować biopaliwo, a efektywność procesu sięgała ponad 90%. Maksimum wydajności osiągnął przy 325 stopniach Celsjusza i przy ciśnieniu 40 - krotnie wyższym od normalnego. Tłuszczu dostarczyła korporacja Tyson Foods, produkująca m.in. przekąski z kurczaków.

Okazuje się, że jak dobrze pomyśleć, to auta można napędzać wszystkim – nawet biopaliwem z tłuszczyku odessanego z bioder masywniejszej połowicy.

Tym razem jednak napiszę o bardziej, hm... humanitarnym sposobie produkcji biopaliw. Pewien amerykański student inżynierii chemicznej poddał reakcji nadkrytyczny metanol i tłuszcz z kurczaków. Udało mu się w ten sposób wyprodukować biopaliwo, a efektywność procesu sięgała ponad 90%. Maksimum wydajności osiągnął przy 325 stopniach Celsjusza i przy ciśnieniu 40 - krotnie wyższym od normalnego. Tłuszczu dostarczyła korporacja Tyson Foods, produkująca m.in. przekąski z kurczaków.

Wprawdzie Tyson Foods razem z ConocoPhilips już prawie dwa lata realizują program badawczo – produkcyjny, którego celem jest wytwarzanie jak najmniej szkodliwymi metodami dla środowiska naturalnego biopaliw z przeróżnych surowców, ale dopiero teraz tak naprawdę korporacje są bliskie sukcesu. Ponieważ efektywność procesu produkcji zaskoczyła nawet pomysłodawcę i wykonawcę.

Doświadczenie amerykańskiego studenta pozwala wykorzystać to, co zazwyczaj podczas przyrządzania posiłków ląduje w odpadkach, czyli tępiony przez „antycholesterolowców” tłuszcz.

A tłuszczu tego bywa sporo... Widzimy to, przyrządzając „wypasione” ponad wszelką miarę kurczaki, oraz przygotowując ulubione przekąski barbecue.

Sama nadkrytyczność jest ciekawym zjawiskiem fizyko – chemicznym, w którym w warunkach podwyższonego ciśnienia oraz wysokiej temperatury substancje osiągają stan swoistej równowagi między fazą ciekłą a gazową; i nabywają często nowych właściwości. W ostatnich latach szczególnie często badacze przyglądają się wszelkim „nadkrytycznościom” i „podkrytycznoścoim” - ponieważ doskonale dałoby się je wykorzystać w procesach rozpadu, w przetwarzaniu biomasy czy przyspieszaniu recyklingu. Nawet zwykła woda w stanie nadkrytycznym staje się wspaniałym medium, działającym z pożytkiem dla ochrony środowiska – biomasa rozpuszcza się w niej, bez niszczenia struktury cennych związków chemicznych, która np. w procesie spalania odpadów ulega całkowitemu zniszczeniu.

Źródło: ENN

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)