Założyciel Beyond Meat: Nasze produkty będą tańsze od prawdziwego mięsa
MATEUSZ CZERNIAK • 8 miesięcy temu • 6 komentarzyBeyond Meat to firma produkująca wegańskie substytuty mięsa, które zdobywają coraz większą popularność. Dużą barierą przed zakupem stanowią jednak ceny produktów. Te jednak, według słów szefa firmy, mają w przyszłości ulec znacznemu obniżeniu.
Ethan Brown, szef i założyciel firmy Beyond Meat w rozmowie z portalem "Yahoo Finance" przyznał, że "powodem, dla którego ich produkty nie są tańsze od prawdziwego mięsa, a nawet trochę droższe, jest po prostu skala produkcji".
Ta, według jego słów, ma się wkrótce zwiększyć, co ma związek z inwestycjami firmy w Chinach i Europie.
– Przymierzamy się do zwiększenia podaży w 2021 i 2022 roku, co da nam możliwość bardziej agresywnego podejście do cen – powiedział Brown.
Czytaj też: Jeśli chcemy ograniczyć ryzyko pandemii, jedzmy mniej mięsa. A najlepiej nie jedzmy go w ogóle [OPINIA]
Ograniczanie mięsa korzystne dla zdrowia
W tym momencie cena Beyond Meat wyraźnie przewyższa cenę mięsa nawet dobrej jakości – za kilogram tego wegańskiego odpowiednia mięsa zapłacimy ok. 130 zł. Produkty Beyond Meat wykorzystują także polskie wegańskie restauracje, w szczególności burgerownie.
Substytuty mięsa są dobrym sposobem na ograniczanie jego spożycia – WHO zaleca jedzenie nie więcej niż 455 g gotowanego czerwonego mięsa na tydzień – jednak oczywiście tak jak samo mięso, nie powinny stanowić podstawy diety, gdyż to produkty mocno przetworzone.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze