Świeża ryba w Tokio. Trwają testy dostawy szybkimi pociągami

Świeża ryba w Tokio. Trwają testy dostawy szybkimi pociągami

Szybka japońska kolej Shinkansen
Szybka japońska kolej Shinkansen
Źródło zdjęć: © Getty Images
Oskar Ziomek
26.08.2020 19:06, aktualizacja: 08.03.2022 14:42

Japończycy testują, jak sprawdza się transport szybkimi pociągami w przypadku produktów niezbędnych do działania tokijskich restauracji. 26 sierpnia ryby znad morza pojechały do Tokio pociągami, które osiągają prędkość kilkuset kilometrów na godzinę.

Japoński przewoźnik East Japan Railway dostrzegł okazję do zarobku w wykorzystaniu swoich pociągów do transportu ryb znad morza do Tokio. Testy takiego rozwiązania zaplanowano na trzy dni, a głównymi klientami będą restauracje znajdujące się na głównej tokijskiej stacji, o czym informuje Rynek Kolejowy. Pociąg wyrusza z miejscowości Sendai.

Co ciekawe, nie jest to pierwszy przypadek, kiedy żywność jest dowożona do restauracji w stolicy Japonii z wykorzystaniem transportu szynowego. Od stycznia, co tydzień ryby są przewożone w pociągach na trasie Niigata-Tokio.

Stosuje się do tego pojemniki, które następnie umieszcza się na siedzeniach, gdzie nie ma pasażerów. W przypadku testowanego obecnie odcinka Sendai-Tokio, zastosowano inne rozwiązanie – specjalnie wydzieloną przestrzeń.

Ogólnokrajowa sieć szybkich pociągów w Japonii nosi nazwę Shinkansen. Pociągi uzyskują tu prędkość maksymalną rzędu kilkuset kilometrów na godzinę, a sieć torów jest tworzona od dziesiątek lat. Pierwsza linia sieci Shinkansen powstała w 1964 roku między Tokio a Osaką i to do niej odnosi się nazwa całości, którą można tłumaczyć dosłownie jako Nową Główną Linię.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)