Nawet największy antytalent kulinarny nie spali już obiadu. Jak to możliwe?

Nawet największy antytalent kulinarny nie spali już obiadu. Jak to możliwe?

Fot. na lic. CC; Flickr.com/by sunshinecity
Fot. na lic. CC; Flickr.com/by sunshinecity
Paweł Żmuda
21.12.2011 17:00, aktualizacja: 11.03.2022 09:15

Chyba każdy, kto kiedykolwiek próbował własnoręcznie przyrządzić obiad, doprowadził do sytuacji, w której ze smakowitej potrawy zostało tylko zwęglone wspomnienie. Gotowanie wymaga przecież talentu i należytej uwagi. Całkiem możliwe, że w przyszłości przygotowanie posiłku nie będzie problemem nawet dla zapominalskich.

Chyba każdy, kto kiedykolwiek próbował własnoręcznie przyrządzić obiad, doprowadził do sytuacji, w której ze smakowitej potrawy zostało tylko zwęglone wspomnienie. Gotowanie wymaga przecież talentu i należytej uwagi. Całkiem możliwe, że w przyszłości przygotowanie posiłku nie będzie problemem nawet dla zapominalskich.

Na łamach serwisu YankoDesign opublikowano interesujący koncept designera Naeun Kang. Lekarstwo na rozgotowany makaron i przypalone sosy jest niezwykle proste. Wystarczą nieco zmodyfikowane palniki kuchenki gazowej.

Fot. yankodesign.com
Fot. yankodesign.com

Im dłużej się coś gotuje (np. sos), tym więcej wody odparowuje. Palniki kuchenki z konceptu Scale Gas Range wyposażone są wagę. Gdy z potrawy odparuje więcej niż 30% wody (co oznacza spadek wagi), kuchenka automatycznie odcina dopływ gazu.

Kuchenka nie tylko pilnuje obiadu za swojego użytkownika. Miłym dodatkiem jest tu cyfrowy wskaźnik wagi gotowanych produktów. Dzięki niemu łatwiej przyrządzać potrawy wymagające dokładnego odmierzenia składników.

Fot. yankodesign.com
Fot. yankodesign.com

Pomysł przedstawiony na YankoDesign zapowiada się niezwykle użytecznie. Niestety, nie wiadomo, czy designerowi uda się sprzedać wizje któremuś z producentów kuchenek.

Źródło: yankodesign

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)