Pyszności z wojskowej kuchni. Ile wytrzyma długowieczna kanapka?

Pyszności z wojskowej kuchni. Ile wytrzyma długowieczna kanapka?

Test kanapki w warunkach polowych (Fot. Popular Science)
Test kanapki w warunkach polowych (Fot. Popular Science)
Łukasz Michalik
08.12.2011 10:00, aktualizacja: 11.03.2022 09:26

Wkład wojska w światowe dziedzictwo kulinarne jest niezaprzeczalny. Czym byłaby nasza cywilizacja bez liofilizowanej żywności, systemu HACCP, mielonki w konserwach czy zupek chińskich? Na liście zasług już niedługo znajdzie się kolejna pozycja – amerykańska armia opracowała kanapkę odporną na działanie czasu.

Wkład wojska w światowe dziedzictwo kulinarne jest niezaprzeczalny. Czym byłaby nasza cywilizacja bez liofilizowanej żywności, systemu HACCP, mielonki w konserwach czy zupek chińskich? Na liście zasług już niedługo znajdzie się kolejna pozycja – amerykańska armia opracowała kanapkę odporną na działanie czasu.

Jak udoskonalić wojskowe racje żywnościowe? Zestaw tajemniczych proszków i galaretek, które po zmieszaniu i dodaniu kropli soku z gumijagód zmieniają się w soczysty, średnio wysmażony stek, nie robi już wrażenia nawet na talibach. Czas na kulinarną rewolucję! Tu może pomóc tylko... no właśnie, co?

Racja żywnościowa amerykańskiej armii (Fot. Wikimedia Commons)
Racja żywnościowa amerykańskiej armii (Fot. Wikimedia Commons)

Nowością, która podbije serca i żołądki żołnierzy, ma być kanapka. W porównaniu z  sucharami albo pieczywem o konsystencji waty jest to prawdziwy rarytas. Ma jednak istotną wadę – im więcej składników zawiera i im bardziej apetycznie wygląda po zrobieniu, tym szybciej się zepsuje. Naukowcy postanowili nie poddać się temu stereotypowi i doszli do wniosku, że do zachowania świeżości wystarczy wyeliminowanie z kanapki dwóch składowych – wody i tlenu.

O ile próżniowe zamknięcie nie stanowi problemu, a resztkami tlenu zajmie się niewielki pojemnik z absorbującymi go opiłkami żelaza, większym kłopotem okazało się wyeliminowanie wody. Nie chodzi przecież o to, by produkować kolejną wyschniętą na wiór potrawę liofilizowaną.

Racja żywnościowa rosyjskiej armii (Fot. Wikimedia Commons)
Racja żywnościowa rosyjskiej armii (Fot. Wikimedia Commons)

Co dzieje się z kromką chleba, na której leży plasterek pomidora? Zazwyczaj po chwili nasiąka wilgocią, zmieniając się w chlebową papkę. Sednem prowadzonych przez armię badań jest zatem takie przygotowanie składników, by utrzymać wilgoć wewnątrz każdego z nich i zapewnić termin przydatności do spożycia wynoszący dwa lata.

Efekty prac wydają się bardzo obiecujące – sądząc po pełnych zadowolenia pomrukach wydawanych przez testerów, wojskowa, długowieczna kanapka smakuje całkiem nieźle. Film poświęcony nowej kanapce można zobaczyć na stronie BBC.

Źródło: BBCPopular Science

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)