Beszamel: najprostszy - najtrudniejszy

Beszamel: najprostszy - najtrudniejszy05.02.2010 20:30
Kira Czarczyńska

Pasuje w zasadzie do wszystkiego, wystarczy wymieszać go z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. W wersji podstawowej wymaga jedynie kilku prostych składników dostępnych w każdej kuchni. Wydawać by się mogło, że nie ma już łatwiejszego sosu. Niestety, jego wykonanie wcale nie jest tak proste i bardzo często próba przygotowania kończy się przypaleniem albo uzyskaniem nieodpowiedniej konsystencji.

Udało mi się jednak w końcu znaleźć na forach kulinarnych metodę na zrobienie tego sosu tak, żeby wyszedł idealny.

Pasuje w zasadzie do wszystkiego, wystarczy wymieszać go z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. W wersji podstawowej wymaga jedynie kilku prostych składników dostępnych w każdej kuchni. Wydawać by się mogło, że nie ma już łatwiejszego sosu. Niestety, jego wykonanie wcale nie jest tak proste i bardzo często próba przygotowania kończy się przypaleniem albo uzyskaniem nieodpowiedniej konsystencji.

Udało mi się jednak w końcu znaleźć na forach kulinarnych metodę na zrobienie tego sosu tak, żeby wyszedł idealny.

Potrzebne składniki:

  • masło, mleko, mąka,
  • sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • Rozpuszczamy delikatnie masło na patelni.
  • Kiedy jest już całkowicie roztopione, odstawiamy patelnię z palnika na bok.
  • Dodajemy odpowiednią ilość mąki (proporcje: ok. 2 łyżki na 4 dag masła) i rozcieramy całość na gładką masę.
  • Ostrożnie dolewamy mleka (ok. 1,5 szklanki). Musi być ciepłe, ostatecznie letnie, ale nigdy nie zimne!
  • Wstawiamy z powrotem patelnię na ogień i przez cały czas mieszając (bardzo ważne!) - doprowadzamy sos do wrzenia.
  • W trakcie mieszania dodajemy gałkę, sól i pieprz.
  • Po zestawieniu z ognia doprawiamy jeszcze odrobiną kwasku cytrynowego - i gotowy, gorący sos, wylewamy na przygotowaną wcześniej potrawę.

Wariacje:

Jak mówiłam, Beszamel nadaje się w zasadzie do wszystkiego. "Czysty" jest rewelacyjny do zapiekania - warzywa, makaronów, ziemniaków, mięsa. Jeżeli dodamy keczupu, powstaje pyszny sos do parówek. Z chrzanem z kolei - do ryb czy mięsa. Do rozpuszczającego się masła można dodać posiekanej cebuli albo pieczarek, powstanie leciutki sosik cebulowy albo grzybowy. Można dodawać ziół, śmietany, sera, musztardy, siekanego szczypiorku...

Jak widać na podstawowej bazie można zrobić mnóstwo różnych sosów o rozmaitych smakach, w zależności od własnych upodobań i potrawy, do której będziemy je dodawać. Warto więc poćwiczyć sobie jego wykonywanie, przyda się przy bardzo różnych okazjach.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.