Jest w każdej kuchni. Bakterie rosną tam lepiej niż w laboratorium

Jest w każdej kuchni. Bakterie rosną tam lepiej niż w laboratorium21.02.2022 19:57
W kuchnia panują lepsze warunki do wzrostu bakterii niż w laboratorium
Źródło zdjęć: © Pixabay

Doświadczenia ujawniają niepokojącą prawdę: w prawie każdej kuchni znajduje się przedmiot, na którym bakterie mnożą się szybciej, niż można to osiągnąć w warunkach laboratoryjnych.

Zespół badaczy z Duke University zainteresował się kuchennymi gąbkami i ich podatnością na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Niestety, naukowcy nie mają dla nas dobrych wiadomości: banalna gąbka kuchenna to lepsze miejsce do rozwoju bakterii, niż specjalnie zaprojektowane w tym celu akcesoria laboratoryjne. Jak to możliwe?

Zdaniem badaczy odpowiada za to interakcje pomiędzy różnymi szczepami bakterii. - Bakterie są jak ludzie żyjący w czasie pandemii. Niektórym trudno jest w izolacji, ale inni w takich warunkach całkiem dobrze się rozwijają – tłumaczy prof. Lingchong You.

Gąbka lepsza od szalki Petriego

Gąbka sprzyja powstawaniu takich warunków, przypominając nieco strukturę gleby albo ludzkich jelit, gdzie występują przestrzenie o zróżnicowanych rozmiarach. Dzięki temu, jak podaje serwis Nauka Rocks, istnieją miejsca, które szczepy bakterii zajmują samodzielnie, ale również takie, gdzie występują w sąsiedztwie innych szczepów.

Kuchenna gąbka to idealne miejsce dla bakterii, Źródło zdjęć: © Pexels
Kuchenna gąbka to idealne miejsce dla bakterii
Źródło zdjęć: © Pexels

Odmienne warunki panują na szalkach Petriego. Są to płytki agarowe, stosowane do hodowli różnych mikroorganizmów. Jak wykazały badania, dostarczenie im pożywienia oraz optymalnego oświetlenia i temperatury nie gwarantuje szybkiego wzrostu kolonii bakterii.

Dlaczego warto wymieniać gąbki?

Kuchenna gąbka sprawdza się w tym przypadku lepiej: wzrost kolonii niektórych bakterii następuje szybciej, gdy są one otoczone innymi szczepami i wchodzą z nimi w interakcje.

Jakie znaczenie mają te badania dla nas? Choć zazwyczaj nie podejmujemy świadomych działań w celu hodowania mikroorganizmów, warto pamiętać, że kuchenna gąbka to doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii. Warto o nią dbać, pamiętając o częstej wymianie albo domowych sposobach na skuteczną sterylizację tego przedmiotu.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.