Najbardziej fascynujące obrazy spod mikroskopu

Najbardziej fascynujące obrazy spod mikroskopu16.09.2012 17:53
Mariusz Kamiński

Obserwacja świata w skali mikro potrafi drastycznie zmienić postrzeganie rzeczywistości. Okazuje się, że wokół nas, na nas i wewnątrz nas tętni życie, zachodzą niesamowite zmiany, organizmy rodzą się i umierają, a my jesteśmy od tego wszystkiego zależni, choć tego nie widzimy. Zapraszamy na przegląd najbardziej niezwykłych zdjęć wszechświata mikro.

Mucha domowa (6,25x)

Powyższe zdjęcie przedstawia muchę domową i zostało zrobione przez Charlesa B. Krebsa. W 2005 r. fotografia wygrała konkurs Nikon Small World i przedstawia stworzenie, które żyje w prawie każdy zakątku świata i jest z nami już od 200 000 000 lat! Przeciętna długość życia tego owada wynosi 4 tygodnie, ale można je skrócić za pomocą lepu i spreju Raid. Próżny jednak nasz trud - codziennie przychodzi na świat populacja much liczniejsza od całej ludzkości!

HeLa (300x)

HeLa to typ komórek nowotworowych i jedno z największych zmartwień i jednocześnie nadziei dla onkologii. Po raz pierwszy pobrano je od czarnoskórej mieszkanki Baltimore w formie wycinka szyjki macicy. Najważniejszą i najstraszniejszą cechą HeLa jest ich nieśmiertelność. Komórki te mogą mnożyć się w nieskończoność. Skumulowana waga podzielonych komórek HeLa, których źródłem była wspomniana pacjentka, przewyższa wagę samej pacjentki. Wielu naukowców uznaje HeLa za zupełnie odrębny, jednokomórkowy organizm, który rozwija się w naszym ciele niczym filmowy Obcy. Badania nad HeLa wciąż trwają i przynoszą bardzo dobre efekty. Fotografię wykonał Thomas J. Deerinck.

Piasek (4x)

Dla nas piasek to jednolita masa koloru kremowego w różnych odcieniach. Powyższe zdjęcie pokazuje jak niewiarygodnie zróżnicowane są poszczególne ziarenka. Okazuje się, że plaża jest prawdziwym skarbcem różnorodności. Zdjęcie wykonane przez Yanping Wanga zajęło 14 miejsce w konkursie Nikon Small World w 2011 r. Zwróćcie uwagę na niewielkie powiększenie obrazu - tylko 4x.

Dafnia (100x)

Inaczej zwana rozwielitką, a przez niektórych pchłą wodną. Te stawonogi stanowią jeden z najważniejszych składników planktonu, będącego głównym źródłem pożywienia dla wielu ryb i innych zwierząt wodnych. Akwaryści często kupują żywe lub suszone rozwielitki, by karmić nimi swoje rybki. Naukowcy wykorzystują Dafnie do badań nad procesami ekologicznymi. Zdjęcie zrobił Joan Röhl i dzięki niemu zajął 10 miejsce w 2011 r. (NSW)

Płatek śniegu (7x)

Płatki śniegu to konglomeraty zamrożonych kryształków lodu. Niesamowite, geometryczne kształty powstają w efekcie oddziaływania różnić wilgotności i temperatur, jakie występują w zimowej atmosferze. Powszechnie uważa się, że nie ma dwóch takich samych płatków śniegu. Księga Rekordów Guinnessa wspomina o płatku, który mierzył 36 cm średnicy! Spadł w Fort Keogh w 1887 r. Do dziś nie znamy dokładnego mechanizmu tworzenia się tych niezwykłych struktur. Zdjęcie zrobiła Manuela Schaper.

Czubek języka motyla (720x)

Nie, to nie pomyłka. Stephen S. Nagy sfotografował czubek języka motyla, co zaowocowało honorowym wyróżnieniem w konkursie NSW, który odbył się w 2011 r. Słowo "język" jest nieco mylące. Chodzi tu o "proboscis", czyli ssawkę - część narządu gębowego motyla.

Fragmenty mózgu człowieka (63x)

Dr. María Prado-Figueroa sfotografowała fragmenty ludzkiego mózgu, powiększając je 63 razy. Nie jest dla mnie do końca jasne, co właściwie przedstawia fotografia. Być może ktoś z Was będzie miał na jego temat więcej informacji?

Kwiat Geranium (20x)

Autorem zdjęcia jest Shamuel Silberman. Co ciekawe, niemalże wszyscy posługują się łacińskim mianem tej chyba najpopularniejszej rośliny ozdobnej w Polsce. Szkoda, bo nasza rodzima nazwa jest wyjątkowo miła dla ucha - Bodziszek.

Folia bąbelkowa ze wstrzykniętym tuszem (20x)

Do tej pory zajmowaliśmy się naturą, czas na coś nienaturalnego. Pachnące sztuką współczesną zdjęcie autorstwa Carole Cliff przedstawia folie bąbelkową upstrzoną tuszem drukarskim. Nie wiem czemu, ale to zdjęcie szczególnie pobudza apetyt. Ma ktoś ochotę na loda z oranżadą?

A na koniec coś na rozluźnienie, niemalże dosłownie. Zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądają wasze ulubione trunki i zguba wątroby pod mikroskopem? Tak? No to podziwiajcie. :)

Belgian Dark Ale

Black and Tan

Krwawa Mary

Szampan

English Oatmeal Stout

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.