Ekologicznie: Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

Ekologicznie: Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców07.09.2009 02:00
truskawki GMO
Blomedia poleca

Nie wszystkie genetyczne modyfikacje powinny trafiać na talerze i do naszych żołądków. Tu potrzeba rozwagi. Jednak, kiedy korzyści są niewątpliwe, a zagrożenia stoją pod wielkim znakiem zapytania, dlaczego nie sięgnąć po lepsze i smaczniejsze? A czasem nawet po coś takiego, czego świat jeszcze nie widział.

Zobaczcie, jakie roślinne dziwy (i dziwactwa) użytkowe wychodzą z laboratoriów biotechnologicznych.

Nie wszystkie genetyczne modyfikacje powinny trafiać na talerze i do naszych żołądków. Tu potrzeba rozwagi. Jednak, kiedy korzyści są niewątpliwe, a zagrożenia stoją pod wielkim znakiem zapytania, dlaczego nie sięgnąć po lepsze i smaczniejsze? A czasem nawet po coś takiego, czego świat jeszcze nie widział.

Zobaczcie, jakie roślinne dziwy (i dziwactwa) użytkowe wychodzą z laboratoriów biotechnologicznych.

Nie kochamy GMO. Co więcej – przed produktami technologii żywności w postaci genetycznie modyfikowaną żywnością zaciekle się bronimy, uznając, że jest to wcielone zło, tykająca bomba lub inne tym podobne monstra. Tymczasem, gdyby nie genetyczny retusz niektórych gatunków roślin, plony byłyby niższe,  infekcje częściej atakowałyby uprawy, owoce i warzywa nie byłyby tak dorodne, pięknie wybarwione i aromatyczne.

  1. “Rybne” truskawki – co się stanie, jeśli do DNA truskawki wprowadzi się geny pochodzące od ryb? Może niektórych rozczaruję, ale truskawki nie będą zalatywać rybą. Będą za to lepiej znosić niekorzystną, zimną pogodę. Jest to możliwe dzięki genowi, który umożliwia rybom z okolic podbiegunowych przeżywanie w ekstremalnych – w naszym ujęciu – warunkach środowiska naturalnego. Kto wie, czy dalsze badania z wykorzystaniem genu “antyzamrożeniowego” nie pozwolą na wprowadzenie upraw truskawek na Grenlandii; i to na świeżym powietrzu, a nie pod szkłem czy folią…?

Pozbawione osłonek ziarenko ryżu jest mleczno-białawe. Jeśli ma inny kolor, wydaje się podejrzane. I słusznie – może bowiem pochodzić z transgenicznej rośliny. Jeśli ziarenka mają złocisto-żółtawą barwę, zawierają gen odpowiedzialny za produkcję prekursora witaminy A. Witamina A to podstawa naszego dobrego widzenia. Biorąc więc rzecz “na oko”, powinno się wybierać ryż złocisty a nie mleczny. Podobnie rzecz ma się z kukurydzą - tyle, że podrasowana genetycznie odmiana produkuje w znacznych ilościach nie tylko prowitaminę A, ale również witaminę C i kwas foliowy. Chyba nikogo nie trzeba specjalnie przekonywać, że te trzy substancje to samo zdrowie.

  1. Pomidory antynowotworowe oraz antyalergiczne
biotechnologia
biotechnologia

Te drugie na oko niczym nie różnią się od zwyczajnych odmian; biochemicznie są inne: nie wytwarzają białka profiliny – głównego winowajcy alergii pokarmowych (w zmodyfikowanej odmianie tłumiona jest aktywność genów odpowiedzialnych za produkcję uczulającego białka). Te pierwsze już na oko widać, że są inne – ciemniejsze, o odcieniu niebieskawym, często prawie czarne. Zmiana koloru pomidora to efekt działania genów… lwiej paszczy, wprowadzonych do genomu pomidora. Geny tej pięknej rośliny ozdobnej powodują wzrost ilości antocyjanów w pomidorach. Antocyjany zaś to silne antyutleniacze, wspomagające regenerację komórkową oraz procesy naprawy uszkodzeń w materiale genetycznym.

  1. Dwa w jednym, czyli:
grapple
grapple

- grapple - winogornojabłko

pluot
pluot

- pluot – śliwkomorela

tangelo
tangelo

- tangelo – mandarynkogrejpfrut

lemato
lemato
  • lemato – cytrynopomidor – to chyba najdziwaczniejszy wymysł biotechnologów (na zdjęciu powyżej); z wierzchu wygląda jak pomidor, a po przekrojeniu widać, że to cytrus; potraficie wyobrazić sobie smak tego owocu?

Nie bądźmy obłudni: wybierając na straganach lub w marketach zieleninę, kierujemy się głównie jej urodą (zręcznie puszczając w niepamięć ostrzeżenia, by nie kupować zbyt atrakcyjnie wyglądających kalafiorów czy truskawek, bo istnieje podejrzenie, że nie jest to naturalna uroda).

Deficyt ziemniaków? Rzecz nie do pomyślenia! A jeszcze ok. 200 lat temu z powodu zarazy, która zniszczyła uprawy kartofli, przez świat przetoczyła się fala głodu.Transgeniczne ziemniaki są o wiele odporniejsze.

Kto wie, czy soja byłaby dziś tak popularna i tania, gdyby nie ingerencja w jej materiał genetyczny – obecnie transgeniczna soja jest jedną z  najczęściej uprawianych roślin użytkowych.

Kupując warzywa lub owoce często nie zdajemy sobie sprawy, że wybraliśmy produkt z grupy GMO. Zjadamy, smakuje nam i żyjemy nieźle dalej. Krzyk zaczyna się w chwili, gdy dowiadujemy się prawdy. O co? O liście sałaty, które pomagają zapanować nad cukrzycą, albo o marchewkę, która dostarcza nam więcej wapnia niż jej niemodyfikowana odmiana.

Nie odpowiem Wam na pytanie, czy tworów GMO trzeba się wystrzegać, czy raczej korzystać z nich, ile się da. Tu potrzebna jest rozwaga. Ale i odwaga, by zaproponować światu coś zupełnie nowego i pożytecznego. Jak np. sałatę produkującą insulinę.

Źródło: Ekoblogia

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.