Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku

Mnóstwo filmów i książek science-fiction z lat 70-tych i 80-tych XX wieku przewidywało, że technologia żywności w XXI wieku (i dalszych) będzie koncentrowała pożywienie w postaci małej pigułki czy pastylki. Człowiek połyka taką i już jest syty, odżywiony i ogólnie niczego innego dla podniebienia nie potrzebuje. Czy tak się stania, tego nie wie nikt, jednak nowe wynalazki podają inne koncepcje dotyczące jedzenia w przyszłości. Jakie?

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 1Technologia żywności
Henryk Tur

Mnóstwo filmów i książek science-fiction z lat 70-tych i 80-tych XX wieku przewidywało, że technologia żywności w XXI wieku (i dalszych) będzie koncentrowała pożywienie w postaci małej pigułki czy pastylki. Człowiek połyka taką i już jest syty, odżywiony i ogólnie niczego innego dla podniebienia nie potrzebuje. Czy tak się stania, tego nie wie nikt, jednak nowe wynalazki podają inne koncepcje dotyczące jedzenia w przyszłości. Jakie?

Technologia żywności, która zbliża się wielkimi krokami

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 2
Drukarka 3D

Szybciej jednak możemy doczekać się nanożywności. Nanotechnologię można już wykorzystywać do poprawienia smaku i konsystencji żywności, ma ona także obniżać zawartość tłuszczu w organizmie. Oprócz tego nanomateriały można wykorzystywać do produkcji opakowań, które zapewnią świeżość przechowywanego wewnątrz produktu przez dłuższy okres. Jednak ta technologia żywności wzbudza kontrowersje i nie jest do końca przebadana. Z powodu niewielkich rozmiarów nanomateriały mogą przeniknąć nabłonek jelita i wejść do krwioobiegu.

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 3
Nanomateriały

Technologia żywności, o jakiej byście nie pomyśleli

W takiej restauracji przydałby się Teaser. Co to jest? Połączenie drukarki z książką kucharską. Brzmi enigmatycznie, wiem, więc wyjaśniam dalej. W założeniu urządzenie to pozwala posmakować potrawy PRZED jej powstaniem. W drukarce mamy  kilkanaście nabojów z różnymi smakami. Wybiera się danie, drukarka odpowiednio miksuje składniki i drukuje jadalną  tasiemkę o smaku wybranej potrawy. Klient zjada ją i wie, czy warto zamówić daną potrawę. Składniki można także miksować, bawiąc się w kucharza i eksperymentując ze smakami.

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 4
Teaser
Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Galaktyka Cygaro. Miejsce, gdzie gwiazdy rodzą się szybciej
Galaktyka Cygaro. Miejsce, gdzie gwiazdy rodzą się szybciej
Tak formują się planety. Odkrycie naukowców to potwierdza
Tak formują się planety. Odkrycie naukowców to potwierdza
Ludzie od zawsze o tym marzyli. Pojawia się jednak pewien problem
Ludzie od zawsze o tym marzyli. Pojawia się jednak pewien problem
Masz głośnych sąsiadów? Szwajcarzy znaleźli na to sposób
Masz głośnych sąsiadów? Szwajcarzy znaleźli na to sposób
Mikroplastik i zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Mikroplastik i zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Tajemnicza rotacja. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Tajemnicza rotacja. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Umożliwi skok technologiczny? Ten związek ma niezwykłe właściwości
Umożliwi skok technologiczny? Ten związek ma niezwykłe właściwości