Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku

Mnóstwo filmów i książek science-fiction z lat 70-tych i 80-tych XX wieku przewidywało, że technologia żywności w XXI wieku (i dalszych) będzie koncentrowała pożywienie w postaci małej pigułki czy pastylki. Człowiek połyka taką i już jest syty, odżywiony i ogólnie niczego innego dla podniebienia nie potrzebuje. Czy tak się stania, tego nie wie nikt, jednak nowe wynalazki podają inne koncepcje dotyczące jedzenia w przyszłości. Jakie?

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 1Technologia żywności
Henryk Tur

Mnóstwo filmów i książek science-fiction z lat 70-tych i 80-tych XX wieku przewidywało, że technologia żywności w XXI wieku (i dalszych) będzie koncentrowała pożywienie w postaci małej pigułki czy pastylki. Człowiek połyka taką i już jest syty, odżywiony i ogólnie niczego innego dla podniebienia nie potrzebuje. Czy tak się stania, tego nie wie nikt, jednak nowe wynalazki podają inne koncepcje dotyczące jedzenia w przyszłości. Jakie?

Technologia żywności, która zbliża się wielkimi krokami

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 2
Drukarka 3D

Szybciej jednak możemy doczekać się nanożywności. Nanotechnologię można już wykorzystywać do poprawienia smaku i konsystencji żywności, ma ona także obniżać zawartość tłuszczu w organizmie. Oprócz tego nanomateriały można wykorzystywać do produkcji opakowań, które zapewnią świeżość przechowywanego wewnątrz produktu przez dłuższy okres. Jednak ta technologia żywności wzbudza kontrowersje i nie jest do końca przebadana. Z powodu niewielkich rozmiarów nanomateriały mogą przeniknąć nabłonek jelita i wejść do krwioobiegu.

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 3
Nanomateriały

Technologia żywności, o jakiej byście nie pomyśleli

W takiej restauracji przydałby się Teaser. Co to jest? Połączenie drukarki z książką kucharską. Brzmi enigmatycznie, wiem, więc wyjaśniam dalej. W założeniu urządzenie to pozwala posmakować potrawy PRZED jej powstaniem. W drukarce mamy  kilkanaście nabojów z różnymi smakami. Wybiera się danie, drukarka odpowiednio miksuje składniki i drukuje jadalną  tasiemkę o smaku wybranej potrawy. Klient zjada ją i wie, czy warto zamówić daną potrawę. Składniki można także miksować, bawiąc się w kucharza i eksperymentując ze smakami.

Jak będziemy jadać w przyszłości, czyli technologia żywności XXI wieku 4
Teaser
Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Przykładają owady do ran. Nieznana forma „pierwszej pomocy”
Przykładają owady do ran. Nieznana forma „pierwszej pomocy”
Pasożyty w puszkach z łososiem. Niezwykłe archiwum z Alaski
Pasożyty w puszkach z łososiem. Niezwykłe archiwum z Alaski
Lenovo pokazuje najlżejsze okulary AR. AI Glasses V1 ważą tylko 38 g
Lenovo pokazuje najlżejsze okulary AR. AI Glasses V1 ważą tylko 38 g
Ceny pamięci DDR5 mocno w górę. Komputery będą droższe
Ceny pamięci DDR5 mocno w górę. Komputery będą droższe
Nibieskie psy w Czarnobylu. Co się dzieje?
Nibieskie psy w Czarnobylu. Co się dzieje?
Symetria między półkulami Ziemi zanika. To wpływa na pogodę
Symetria między półkulami Ziemi zanika. To wpływa na pogodę
Santander ostrzega przed telefonami. Podał kluczowe zasady
Santander ostrzega przed telefonami. Podał kluczowe zasady
Google pokazuje pierwszą reklamę stworzoną przez AI
Google pokazuje pierwszą reklamę stworzoną przez AI
Android 17. Google testuje rozbudowany Always On Display i tryb oszczędny w Mapach
Android 17. Google testuje rozbudowany Always On Display i tryb oszczędny w Mapach
Ocean Południowy wciąż pochłania CO2. Wskazują pomijany mechanizm
Ocean Południowy wciąż pochłania CO2. Wskazują pomijany mechanizm
Sprawdź paszport. Ten symbol zmienia wszystko
Sprawdź paszport. Ten symbol zmienia wszystko
Nowe tropy w sprawie odwrotu Napoleona. Badacze przebadali zęby żołnierzy
Nowe tropy w sprawie odwrotu Napoleona. Badacze przebadali zęby żołnierzy