Odchudzasz się? To ci się przyda

Odchudzasz się? To ci się przyda20.05.2009 20:45
tsunami
Kira Czarczyńska

Zimą kwestia odchudzania interesuje nas jakby mniej - jesteśmy i tak poubierani w kilka warstw odzieży, zwykle niezbyt obcisłej i bardzo skrzętnie maskującej te kilka dodatkowych kilogramów.

Kiedy jednak zaczynają się ciepłe dni, potem coraz cieplejsze, i w końcu trzeba różne kawałki ciała poodsłaniać - patrzymy w lustro... i podejmujemy decyzję: czas parę kilo zrzucić! Na plaży w końcu nie ma za bardzo czym zasłonić tych wałeczków, fałdek i tłuszczyku.

Dla wszystkich odchudzających się, albo po prostu nie chcących przytyć - parę ciekawostek kulinarno-kalorycznych.

Zimą kwestia odchudzania interesuje nas jakby mniej - jesteśmy i tak poubierani w kilka warstw odzieży, zwykle niezbyt obcisłej i bardzo skrzętnie maskującej te kilka dodatkowych kilogramów.

Kiedy jednak zaczynają się ciepłe dni, potem coraz cieplejsze, i w końcu trzeba różne kawałki ciała poodsłaniać - patrzymy w lustro... i podejmujemy decyzję: czas parę kilo zrzucić! Na plaży w końcu nie ma za bardzo czym zasłonić tych wałeczków, fałdek i tłuszczyku.

Dla wszystkich odchudzających się, albo po prostu nie chcących przytyć - parę ciekawostek kulinarno-kalorycznych.

Pięć posiłków dziennie - lepsze niż trzy

Tradycyjnie przyjęło się u nas jeść trzy duże posiłki - śniadanie, obiad i kolację - a w przerwach pomiędzy podgryzać sobie różne rzeczy. Zwykle mocno kaloryczne. Ponieważ zaś siadając do stołu czujemy już ssanie w żołądku, zjadamy znacznie więcej, a potem gorzej to trawimy.

Dietetycy radzą jeść po prostu pięć razy dziennie, tylko mniejsze posiłki. Dzięki temu dostarczamy sobie pożywienie odpowiednio skomponowane i w sposób regularny, pozwalający organizmowi na jego przyswojenie.

Nagłe wprowadzenie diety oraz głodówki - sprzyjają nadwadze!

Paradoks? Zjadamy znacznie mniej, a w przypadku głodówki wcale - i nic, tłuszczyk ma się dobrze? To dlatego, że nie jest spalany.

Organizm, kiedy nagle zaczyna dostawać znacznie mniej pożywienia, przestaje również dostawać te, dające mu energię. Automatycznie spowalnia więc metabolizm, przez co tkanka tłuszczowa, niezależnie od innych naszych zabiegów, spala się znacznie, znacznie wolniej.

Warzywa - tak. Owoce - niekoniecznie.

Wszelkie warzywa można jeść ile ma się ochotę - zawierają błonnik, który nie tylko ułatwia trawienie, ale także "oszukuje" głód, zmniejszając nam apetyt, przez co po prostu zjadamy mniej.

Większość chcących się odchudzać osób rozszerza jednak tą zasadę "zdrowych roślinek" także na owoce. Tymczasem jedzenie ich w większych ilościach wcale dobrze na dietę nie zrobi: zawierają dużo cukrów prostych, wcale nie pomagających w chudnięciu. Powinniśmy się ograniczać do jedzenia 2-4 sztuk owoców dziennie.

Ziemniaki, makaron, kluski i ryż - nie są tuczące

Wszystkie powyższe składniki naszej codziennej diety są uznawane za tuczące i zakazane w większości diet odchudzających. Tymczasem one same w sobie nie robią naszej wadze krzywdy.

Problem leży w dodatkach - zwykle zjadamy je z tłustym mięsem i konkretną chochlą sosu, a te już owszem, pomagają tłuszczykowi się odkładać.

Czasami mrożone jest lepsze

Zwłaszcza jeśli chodzi o owoce i warzywa. O ile bowiem prawidłowo zamrożone nie tracą praktycznie nic ze swoich wartości odżywczych - o tyle leżące często i kilka dni w sklepie czy na straganie, wcale coraz zdrowsze się nie robią.

Woda pomaga schudnąć

Człowiek powinien pić dziennie minimum litr wody - wody, nie dowolnego płynu. Jeśli ktoś zamierza schudnąć, albo dba o to, żeby nie przytyć - zdecydowanie powinien się z nią bliżej zaprzyjaźnić. Działa ona bowiem dwojako:

  • pomaga organizmowi pozbywać się toksyn
  • zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu zjadamy mniej

Uwaga jednak - nawet jeśli chodzi tylko o zwykłą wodę mineralną, nadmiar nie jest wskazany.

Ryby i drób są dobre, o ile ich nie panierujemy

Ryby zawierają potrzebne nam do pozbywania się złego cholesterolu - nienasycone kwasy tłuszczowe. Drób natomiast uznawany jest powszechnie za mięso chude i dietetyczne.

Oba tracą jednak swoje właściwości, jeśli smażymy je w panierce. Potrafi ona wchłonąć takie ilości tłuszczu, że zdarzają się panierki bardziej kaloryczne, niż to, co było panierowane.

Uzbrojeni w taką wiedzę...

...możemy oddać się radości jedzenia tak, żeby przy okazji nie tyć. Na koniec jednak przypomnę: żadna dieta sama w sobie nie wystarczy. Trzeba jeszcze zacząć się ruszać!

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.