Oszczędne i długotrwałe ognisko. Podpowiadamy, jak i czym je rozpalić

Oszczędne i długotrwałe ognisko. Podpowiadamy, jak i czym je rozpalić08.05.2018 14:00
Rozpalanie ogniska nie będzie trudne, jeśli masz odpowiednie komponenty
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Patryk Wieczorek

Wielogodzinny biwak na łonie natury przestaje być przyjemnością, gdy trzeba wytypować osobę, która ma wybrać się po drewno do ogniska. Na szczęście istnieją sposoby na to, by przygotować oszczędny i wytrzymały stos, który sprawdzi się nie tylko jako źródło ciepła.

Poniżej znajdziesz ekonomiczne typy ognisk oraz kilka gadżetów niezbędnych do jego rozpalenia. Dzięki temu ognisko nie tylko będzie wymagać o wiele mniej uwagi, ale również pozwoli na przyrządzanie wielu potraw bardziej różnorodnych niż kiełbaski.

Nie tylko indiański stożek

Jak sprawić, by jeden kawałek drzewa starczył nawet na kilka godzin? Należy zrobić z niego szwedzką pochodnię. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie tego typu ogniska w zależności od tego, jaki sprzęt masz pod ręką. Najprościej będzie użyć do tego siekiery. Wystarczy rozłupać pieniek na cztery równe części, następnie przy pomocy sznurka lub giętkiej gałązki związać kawałki tak, by tworzyły jedną całość. W powstałe szczeliny wystarczy wcisnąć podpałkę i rozpalić ją przy pomocy krzesiwa. Dobrym pomysłem jest również związanie kilku mniejszych, równych gałęzi, które zwiążesz drutem lub sznurkiem.

Źródło zdjęć: © Shutterstock
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Mając w zanadrzu piłę lub wiertarkę i wiertło do drewna należy postępować podobnie. W pierwszym przypadku warto jednak pamiętać o tym, by nie docinać drewna do końca, tak by poszczególne części pochodni trzymały się razem u podstawy. Korzystając z wiertarki proces wygląda nieco inaczej, należy zrobić jeden otwór na środku pnia, tak głęboki jak to tylko możliwe. Następnie trzeba przewrócić pniak na bok i wywiercić mniej więcej na połowie długości drugi otwór, który połączy się z pierwszym. Do tak przygotowanego tunelu wetknij podpałkę, na przykład wióry powstałe w procesie wyrzynania i podpal. Pamiętaj, że im wiertło będzie szersze, tym łatwiej rozpalisz ogień, ale z drugiej strony ognisko szybciej się wypali.

Jeśli wybierasz się na biwak z dala od domu, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować kilka szwedzkich ognisk zawczasu, spakować je do bagażnika i zawieźć ze sobą w teren.

Podpałka bez papieru

Dla amatorskich biwakowiczów rozpalenie ogniska może być prawdziwą męczarnią zwłaszcza, jeśli nie mają odpowiednich narzędzi i przygotowania. Podstawą jest znalezienie odpowiedniej podpałki. Mając do dyspozycji krzesiwo, najlepiej jest wybrać najpopularniejsze materiały. Kora brzozowa jest bardzo sucha i cienka jak papier, a substancje w niej zawarte sprawiają, że po rozpaleniu podpałka daje bardzo gorący płomień.

Kolejnym popularnym materiałem będą wióry drzewne, szczególnie z tych bardziej żywicznych drzew. Jeśli chcesz, możesz w prosty sposób przygotować podpałkę własnoręcznie, wykorzystując do tego bawełniane płatki nasączone kilkoma kroplami wosku. Takie "pastylki" doskonale utrzymują płomień, wystarczy je podpalić i wsunąć pod stos. Alternatywą są również dobrze zabezpieczone przed wilgocią podgrzewacze.

Co poza kiełbaskami

Dla osób niedoświadczonych wizja przygotowywania jedzenia na ognisku bez rusztu ogranicza się jedynie do kiełbasek. Tymczasem nawet bez stelaża, na którym zawiesisz garnek lub kociołek można zagotować chociażby wodę na herbatę czy nawet coś usmażyć.

Źródło zdjęć: © Shutterstock
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Przygotowywanie stosu ogniska przeznaczonego do gotowania powinno się zacząć od wykopania dołu w kształcie litery T i obłożenia go kamieniami. Krótszy rowek powinien być nieco szerszy, posłuży do zbudowania dowolnego stosu. Do dłuższej i węższej szczeliny należy przesuwać żarzące się polana, by to na nich przygotować posiłek. Na kamieniach można postawić czajnik lub patelnię a brak otwartego ognia zminimalizuje ryzyko przypalenia i pozwoli na przygotowanie posiłku w kilka minut.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.