Probówkoburgery jeszcze przed końcem świata

Probówkoburgery jeszcze przed końcem świata27.06.2011 15:18
Invitroburgery? Ciekawe co na to Kościół... (fot. na lic. CC; Flickr.com/by Darwin Bell)
Piotr Dopart

Naukowcy coraz bliżej stworzenia mięsa hodowanego z komórek macierzystych. Najbardziej humanitarna - bo nie wymagająca prowadzenia uboju - wołowina świata ma pojawić się już w roku 2012.

Naukowcy coraz bliżej stworzenia mięsa hodowanego z komórek macierzystych. Najbardziej humanitarna - bo nie wymagająca prowadzenia uboju - wołowina świata ma pojawić się już w roku 2012.

Autor projektu, Mark Post z holenderskiego Uniwersytetu w Maastricht ma nadzieję, że "sztuczne" mięso zastąpi hodowane naturalnie jako podstawa wyżywienia rosnącej populacji ludzkiej w ciągu kilku najbliższych dekad. Podstawę hodowanych przez jego zespół burgerów in vitro jest 10 tys. komórek macierzystych pobranych od bydła, które następnie mnożą się przeszło miliard razy i w efekcie mają stworzyć tkankę mięśniową o charakterystycznej strukturze. Jak wyliczyli badacze z Uniwersytetu w Utrechcie, wystarczy już 10 komórek aby w ciągu dwóch miesięcy wygenerować... 50 tys ton mięsa.

Podstawową zaletą mięsa in vitro jest fakt, że aby je uzyskać nie trzeba zabijać bydła - wystarczy pobrać komórki od zdrowego osobnika, a sama krowa może zostać odeskortowana z powrotem na pastwisko, a następnie zostać wykorzystana do dawania mleka. Tymczasem wyhodowane na jej komórkach włókna mięśniowe trafiać mają do mielenia i kończyć na naszych talerzach.

Jak mówi sam Post, cytowany przez serwis Mail Online:

Mięso in vitro będzie jedyną opcja. Chcemy udowodnić światu, że taki produkt da się wprowadzić na rynek i potrzebujemy osoby chętnej spróbować go jako pierwsza. Jeśli nikt się nie zgłosi, to sam mogę to zrobić.

Cóż, życzymy powodzenia, szczególnie że sztuczna wołowina może stanowić niezły wstęp do ratowania zagrożonych gatunków - w końcu skoro uda się z nią, to czemu nie z tranem i mięsem wielorybów? Miejmy nadzieję, że spożycie mięsa in vitro nie będzie wiązało się z żadnymi skutkami ubocznymi, np. takimi:

Black Sheep Trailer

Na szczęście, dotychczasowe próby (wieprzowina w 2009 roku i mięso ryby) napełniają sporą dozą otuchy.

Zdaniem badaczy z Oxfordu, przejście na mięso in vitro ma ograniczyć światowe zapotrzebowanie na energię o 35-60%, zmniejszyć zapotrzebowanie na pola uprawne o 98% i ściąć emisję gazów cieplarnianych o 80-95%.

Źródło: DailyMail

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.