Produkty z Libii, których musisz spróbować

Produkty z Libii, których musisz spróbować23.01.2010 19:00
Sabina Stodolak

Będąc na wyciecze w Libii, nie wolno zapomnieć o kilku wspaniałych przysmakach, które możemy skosztować tylko i wyłącznie w tym pustynnym kraju, w którym aż 75% żywności pochodzi z …importu.

Będąc na wyciecze w Libii, nie wolno zapomnieć o kilku wspaniałych przysmakach, które możemy skosztować tylko i wyłącznie w tym pustynnym kraju, w którym aż 75% żywności pochodzi z …importu.

Snifiz

Jest to tradycyjny placek drożdżowy, chętnie spożywany na śniadanie i przygotowywany w domu, lub kupowany rano w piekarni. Snifiz to zwykłe, chlebowe ciasto drożdżowe, z którego odrywa się niewielkie kawałeczki i rozgniata je na formę placuszków. Niektóre odmiany snifiz, mają zapieczony w środku kawałek żółtego sera, lub wbite jajko. Placki smaży się w głębokim oleju i najlepiej smakują wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe (choć taka forma ich jedzenia, nie jest szczególnie zdrowa).

Herbata arabska

Kupując w kawiarni (czy korzystając z gościnności tubylców) herbatę, trzeba bardzo uważać i przygotować się na szok dla kubków smakowych. Tradycyjna herbata arabska jest bowiem niezwykle słodka i smakuje niczym ulepek. Ci, którzy nie są przyzwyczajeni do słodzenia herbaty, mogą mieć pewne trudności z przełknięciem kilku pierwszych łyków. Na szczęście Libijczycy wiedzą, że nie w każdej kulturze słodzi się herbatę aż w takich ilościach, wystarczy więc poprosić o herbatę bez cukru. Jedyne na co się w takim przypadku narażamy, to pełne niedowierzania spojrzenie.

Hummus

Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/hummus.png)
Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/hummus.png)

Harrisa

Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/harissa.jpg)
Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/harissa.jpg)

Kebab

Kebab wydaje się mało atrakcyjnym daniem dla Polaków - przecież na każdym kroku, w każdym mieście mamy kebabów pod dostatkiem. Nie można jednak być w Libii i nie zjeść tamtejszego kebaba – smak jest zupełnie inny. Przede wszystkim, tradycyjny kebab to znacznie więcej mięsa (o lepszej jakości niż w Polsce) i brak wypełniania bułki kapustą pekińską. Mięso do kebabów jest marynowane, a dodatek specyficznych przypraw powoduje, że smak jest cięższy i dla Europejczyka może być nieco duszący.

Bajgle

W każdym libijskim domu, na wypadek niezapowiedzianych gości znajdują się bajgle (ka’ak). Podawane są na dwa sposoby – na słodko i na słono. Jeśli będziesz mieć okazję doświadczyć Libijskiej gościnności, będziesz mógł się nimi w pełni nasycić (i nie tylko nimi, bowiem, każdy gość musi wziąć udział w poczęstunku). Odmowa jest obrazą dla gospodarza i jeśli nie chcesz sprawić niemiłego wrażenia, nie warto zasłaniać się tym, że się spieszysz i nie jesteś głodny.

Szorba

Szorba libija to tradycyjna zupa na baraninie. Ciężka, tłusta o charakterystycznym, lekko słodkawym (od kurkumy) smaku. Nie każdy Europejczyk będzie w stanie wmusić w siebie więcej niż kilka łyżek. Warto ją jednak zamówić po to, by spróbować.

Kuskus

Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/tabbouleh.jpg)
Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/tabbouleh.jpg)

Dla tych, którzy nie radzą sobie z ciężką baraniną, Libia ma alternatywę- kuskus. Dostępny w Polsce (jednak rzadko goszczący na naszych stołach) w Libii kuskus jest podstawą sałatek oraz dodatkiem do dań mięsnych. Najbardziej znaną potrawą na kuskusie jest Tabbouleh – sałatka z pomidorami i cebulą, którą dostać można praktycznie wszędzie. Warto przyglądać się temu, w jak wielu postaciach można przyrządzać kuskus, aby potem móc powtórzyć to w domu.

Ryż na słodko

W Polsce ryż solimy. W Libii, dodaje się do ryżu cynamon, miód, rodzynki i migdały. Czasami również cukier waniliowy oraz łyżeczkę masła. Pierwszy kęs takiego ryżu jest zadziwiający, ale później odkrywa się jego zalety smakowe. Uwaga – jest niezwykle sycący i wielu Polaków po jego zjedzeniu marzy o zwykłym, kiszonym ogórku.

Przyprawy z Libii, czyli co przywieźć ze sobą?

Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/szafran.jpg)
Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/01/szafran.jpg)
Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.