Przyjmujesz leki? - uważaj także na jedzenie i napoje

Przyjmujesz leki? - uważaj także na jedzenie i napoje

Interakcje leków z pożywieniem (fot.: sxc.hu)
Interakcje leków z pożywieniem (fot.: sxc.hu)
Kira Czarczyńska
22.02.2012 23:00

Zazwyczaj kiedy lekarz zapisze nam jakieś lekarstwo, na krótki lub dłuższy czas, interesuje nas jedynie to, czy łykać tabletkę na czczo czy po posiłku. Wielu osobom niestety nie przychodzi do głowy, że istotne jest także to, co właśnie zjedliśmy bądź czym zamierzamy pigułkę popić. Na co należy szczególnie uważać?

Zazwyczaj kiedy lekarz zapisze nam jakieś lekarstwo, na krótki lub dłuższy czas, interesuje nas jedynie to, czy łykać tabletkę na czczo czy po posiłku. Wielu osobom niestety nie przychodzi do głowy, że istotne jest także to, co właśnie zjedliśmy bądź czym zamierzamy pigułkę popić. Na co należy szczególnie uważać?

Połknięta tabletka wpada do żołądka, a następnie podlega procesom trawiennym. W ich efekcie uwolnione zostają związki lecznicze - jednak nie są one w żaden sposób oddzielone od składników pokarmowych i mogą z nimi wchodzić w rozmaite interakcje. Niektóre nieszkodliwe, inne niestety wprost przeciwnie.

Na co należy zwracać szczególną uwagę?

Wielu z was słyszało już zapewne o problemach, w jakie popadają starsze osoby popijające tabletki nasercowe sokiem z grejpfruta. Jak stwierdzili naukowcy, ten właśnie owoc ma niebezpieczną właściwość zwiększania, nawet trzykrotnie, wchłaniania leku. W efekcie we krwi jest go znacznie więcej, niż po popiciu zwykłą wodą, co sprawia, że nawet normalna dawka, przepisana przez lekarza, może okazać się toksyczna dla pacjenta.

A jakie inne pokarmy i napoje mogą zaszkodzić?

Najlepiej byłoby po prostu od razu zapytać lekarza, czy przyjmowane przez nas tabletki powinny być zażywane przed, w trakcie czy jakiś czas po posiłku - oraz czy są jakieś "zakazane" pokarmy, z którymi mamy ich nie łączyć. Problemy mogą bowiem wywołać nawet tak niewinnie wyglądające produkty spożywcze, jak:

  • mleko - zwłaszcza, jeśli popijamy nim lek;
  • kawa i herbata, których często pijemy kilka dziennie;
  • żółte sery - takie jak Ementaler, Camembert, Brie, Cheddar;
  • jaja kurze - głównie w większych ilościach;
  • produkty obfitujące w błonnik - np. płatki owsiane czy chleb razowy;
  • grillowane mięso - zwłaszcza w większych ilościach.

Oczywiście każdy z tych produktów sprawi nam problemy tylko przy określonej grupie leków - np. kawa może wzmocnić działanie leku przeciwastmatycznego, ale już na większość antybiotyków nie będzie mieć wpływu. Nie chodzi więc o to, żeby eliminować wszystkie te produkty ze swojego jadłospisu, ale o dokładne dopytanie lekarza, co możemy jeść, a czego lepiej unikać w czasie trwania kuracji.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)