Skąd się wzięło jajko?

Skąd się wzięło jajko?23.04.2010 21:50
Kira Czarczyńska

Nie, nie będę się tu zajmować kwestiami filozoficznymi w stylu "co było pierwsze - jajko czy kura?" Temat będzie znacznie bardziej prozaiczny: sprawdzimy, skąd wzięło się to konkretne jajko, które zamierzamy kupić w sklepie i spożyć w postaci na przykład jajecznicy.

Każde kupowane w sklepie jajko ma na sobie nadrukowany rząd liter i cyferek. Co one oznaczają?

Nie, nie będę się tu zajmować kwestiami filozoficznymi w stylu "co było pierwsze - jajko czy kura?" Temat będzie znacznie bardziej prozaiczny: sprawdzimy, skąd wzięło się to konkretne jajko, które zamierzamy kupić w sklepie i spożyć w postaci na przykład jajecznicy.

Każde kupowane w sklepie jajko ma na sobie nadrukowany rząd liter i cyferek. Co one oznaczają?

Zgodnie z wymogiem Unii Europejskiej, każde przemysłowo produkowane jajo kurze musi mieć oznaczenie, dzięki któremu klient dowiedzieć się może:

  • w jaki sposób hodowana jest kura, która je zniosła;
  • z jakiego kraju i którego dokładnie jego regionu pochodzi jajo;
  • kto jest producentem (hodowcą kury, która je zniosła).

Co oznaczają poszczególne elementy kodu?

Jajko oznakowane jest na przykład w ten sposób:

Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/04/oznakowanie.jpg)
Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/04/oznakowanie.jpg)

Co to oznacza?

1 - oznaczenie sposobu chowu kur - ekologiczny, wolnowybiegowy, ściółkowy lub klatkowy;

2 - oznaczenie kraju - kraj pochodzenia jajka

3 - kod województwa

4 - kod powiatu

5 - oznaczenie zakresu działalności producenta

6 - kod fermy w danym powiecie

Najistotniejsza jest pierwsza cyfra - ta, która oznacza sposób chowu kur.

Jak hodowane są kury na fermach?

Patrząc, jaką cyfrę postawiono na samym przodzie oznaczenia - dowiadujemy się, w jakich warunkach żyje kura, która to jajko zniosła. Może to być:

  • cyfra 0 - chów ekologiczny - kura ma stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, żywiona jest paszą ekologiczną.
  • cyfra 1 - chów wolnowybiegowy - kura ma stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu i może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, ale karmiona jest już nie tylko naturalną paszą, lecz również mieszankami hodowlanymi.
  • cyfra 2 - chów ściółkowy - kura nie ma w tym przypadku dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu, może jednak w miarę swobodnie poruszać się po kurniku; podłoga pomieszczenia jest pokryta ściółką, a ptaki mają do dyspozycji grzędy i gniazda do znoszenia jaj; z reguły żywiona jest paszami wyłącznie przemysłowymi.
  • cyfra 3 - chów klatkowy - kura całe swoje życie spędza w maleńkiej klateczce, często nawet bez możliwości obrócenia się; korzysta wyłącznie ze światła sztucznego, karmiona jest paszami przemysłowymi; nie ma możliwości zaspokajania praktycznie żadnych swoich potrzeb, w klatce nie ma miejsca nawet na rozprostowanie skrzydeł; zwykle ptaki są okaleczane (np. obcięty dziób, przypalone gruczoły) - tak, aby zmniejszyć ryzyko wzajemnego dziobania się i zwiększyć liczbę znoszonych jaj.

Dlaczego ta informacja jest ważna?

Cóż, dla większości osób z normalnie rozwiniętymi emocjami, sama informacja - a jeszcze lepiej zobaczenie np. na filmie - jak wygląda chów klatkowy, wystarcza do tego, żeby nie mieć ochoty na takie jajo.

Istotne są jednak jeszcze inne czynniki mogące wpływać na nasz wybór:

  • stan zdrowia kur - im lepsze warunki życia ma kura, tym znoszone przez nią jaja są również dla nas zdrowsze i zawierają więcej przydatnych nam składników odżywczych. Po prostu są lepszej jakości.
  • skorupki jaj - w chowie klatkowym kury cierpią na niedobór wapnia. Co bowiem z tego, że dostają je w pożywieniu, skoro z braku światła słonecznego, a więc i witaminy D, wapń nie jest praktycznie przyswajany? Skorupki jaj oznaczonych cyfrą \3\ są cienkie, słabe, niechętnie odchodzą po ugotowaniu, często pękają podczas gotowania albo wręcz już w transporcie.
  • smak - jeśli pamiętacie jeszcze jaja od tych kur biegających po podwórzu, to wiecie doskonale, że różnica jest olbrzymia...

Oczywiście, w naszych sklepach nadal można spotkać głównie jaja oznaczone trójką - bo są po prostu najtańsze. Ale nie najzdrowsze i najsmaczniejsze - jeśli więc zwracamy uwagę na to, co zjadamy, warto pytać o inne klasy jaj. Nawet, jeśli ich nie będzie, to powtarzające się pytania od klientów zwrócą uwagę sklepu na zapotrzebowanie w tym zakresie.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.