Nanomateriały do jedzenia - poczęstujesz się?
Cukier, sól, alkohol oraz metal. Co je łączy? Uczeni z kilku światowych uniwersytetów stworzyli z nich jadalny nanomateriał. Prócz walorów gastronomicznych ma on posłużyć do przechowywania gazu i żywności.
11.09.2010 14:10
Cukier, sól, alkohol oraz metal. Co je łączy? Uczeni z kilku światowych uniwersytetów stworzyli z nich jadalny nanomateriał. Prócz walorów gastronomicznych ma on posłużyć do przechowywania gazu i żywności.
Wspólna praca naukowców z Northwestern University, University of California w USA oraz University of St.Andrews w Wlk.Brytanii pozwoliła stworzyć porowate kryształy, będące pierwszymi znanymi, całkowicie naturalnymi strukturami metaloorganicznymi (metal-organic framework - MOF), zbudowanymi z prostych składników i jadalnymi. Inne struktury tego typu tworzone są na bazie komponentów ropy naftowej.
Jak powiedział powiedział dr Ronald A. Smaldone z Northwestern:
Piękno tego materiału polega przede wszystkim na tym że jest nietoksyczny, biodegradujący się i szeroko dostępny, umożliwiający ekologiczne podejście do składowania wodoru do napędu pojazdów
Według niego nowe materiały mają słony, lekko gorzkawy smak przypominający słone paluszki lub krakersy. Przy ich tworzeniu nie użyto zwykłego cukru, ale gamma-cyklodekstryny. To ośmiopierścieniowy związek cukru produkowanz z kaczanów kukurydzy. Jako sól służy tu chlorek potasu, zwykły substytut soli lub benzoesan potasu, handlowy konserwant żywności. Co się zaś tyczy wspomnianego na wstępie alkoholu, użyto spirytusu zbożowego. Na bazie gamma-cyklodekstryny naukowcy stworzyli kryształy, które ku ich zaskoczeniu były strukturami metaloorganicznymi - nie tak łatwymi do stworzenia przy użyciu prostych, naturalnych materiałów.
MOF są kryształami dobrze uporządkowanymi przypominającymi koronkę. Jej węzły (jak miedź, cynk, nikiel czy kobalt) i połączone z nimi molekuły organiczne. Ze swoimi przestronnymi porami, struktury metaloorganiczne nadają się do przechowywania gazów, takich jak wodór czy dwutlenek węgla, tworząc nanostruktury. Sześciany z porowatą strukturą posiadają łatwo dostępne przestrzenie, doskonałe do przechowywania gazów czy drobnych molekuł jak np. płynów; także żywności. Rozmiar tych porów wynosi 54 proc. całej struktury. Oddajmy ponownie głos dr maldone:
Osiągnęliśmy ten poziom porowatości szybko i używając prostych składników. Tworzenie struktur metaloorganicznych na bazie materiałów z ropy naftowej z drugiej strony jest drogie i zajmuje wiele czasu
Stworzenie takiego materiału ma "daleko idące konsekwencje dla przechowywania energii i ochrony środowiska z jednej strony zaś kontroli jakości żywności i opieki zdrowotnej z drugiej". Podsumowując - idziemy do przodu, proszę Państwa.
GRAFIKI UŻYTE WE WPISIE TO PRZYKŁADOWE OBRAZKI I NIE PRZEDSTAWIAJĄ OPISYWANEGO ODKRYCIA