Takimi nożami można się golić. Profesjonalne ostrzałki nie tylko dla zawodowców

Takimi nożami można się golić. Profesjonalne ostrzałki nie tylko dla zawodowców13.04.2018 08:54
Noże będą idealnie ostre, jeśli użyjesz osełki o odpowiedniej gradacji
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Patryk Wieczorek

Entuzjaści militariów, profesjonalni kucharze i każdy, kto obcuje na co dzień z nożami wie, że nie każda osełka będzie odpowiednia. Używanie tańszych modeli może przynieść więcej szkody niż pożytku i nawet najbardziej wytrzymały nóż może nie przetrwać tego spotkania.

Poniżej znajdziesz kilka ostrzałek do noży bojowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać ich również w kuchni. Wszystko zależy od wprawy.

Tępienie się ostrza to naturalna kolej rzeczy. Szybkość zużywania się noża w głównej mierze zależy od materiału użytego do produkcji, a także tego jak często jest eksploatowany. Nawet noże za 1000 zł po pewnym czasie się stępią. Dlatego już po zakupie trzeba będzie pomyśleć o zakupie dobrej ostrzałki.

Źródło zdjęć: © Shutterstock
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Do wyboru masz najczęściej spotykane ostrzałki kulkowe, bardziej profesjonalne prętowe oraz niezawodne kamienie szlifierskie. Każda osełka, niezależnie od formy, musi posiadać powierzchnię ścierną o określonej gradacji, czyli inaczej mówiąc "ziarnistości". Im większe ziarna, tym więcej stali ściera się podczas ostrzenia. W związku z tym ostrzałki o dużej ziarnistości szybciej "zjedzą" ostrze, ale za to pozwolą lepiej je ukształtować. Aby uzyskać najlepszy efekt, dobrze jest używać ostrzałek o różnych stopniach ziarnistości:

Rodzaje gradacji

100-800 – gradacja przeznaczona do naprawiania stępionych ostrzy oraz tych, których dawno nie ostrzono. Charakteryzuje się wysoką ścieralnością i szybszym przywróceniem właściwego kształtu ostrza, co sprawia, że nóż jest gotowy na użycie delikatniejszych osełek. Pozwala również pozbyć się mikroskopijnych pęknięć z ostrza.

1000-3000 – osełki z taką gradacją służą do regularnego ostrzenia w domowych warunkach. W przeciwieństwie do poprzednich osełek, nie "zjadają" noża w tak dużym stopniu i nadają klindze odpowiedniej gładkości, która zapewnia dokładne cięcie. Taka gradacja jest najczęściej spotykana w gospodarstwach domowych.

4000-8000 – jeśli chcesz kroić nożem właściwie bez używania siły, poruszając ostrzem jedynie do przodu i do tyłu, możesz dodatkowo użyć jeszcze delikatniejszej osełki do wykończenia ostrza. Obecnie stosuje się je raczej rzadko, ten typ jest przeznaczony dla zawodowców.

Kamień, czyli powrót do klasyki

Płaskie kamienie ścierne to najstarsza metoda ostrzenia, znana człowiekowi już od wieków. Jest jednocześnie jedną z najbardziej wymagających. Na szczęście przy odrobinie wprawy naostrzenie noża nie powinno stanowić problemu.

Należy pamiętać o tym, że przed użyciem kamienia trzeba go namoczyć przez minimum kwadrans. Po wyjęciu przytknij do niego nóż skierowany ostrzem do siebie, odchylony od kamienia pod kątem 15 stopni. Dopiero wtedy możesz zacząć przesuwać go w przód i w tył pamiętając, by co jakiś czas zwilżyć kamień. Gdy na klindze pojawią się małe zadziory, należy zmienić stronę noża, postępując przy tym tak samo. Po naostrzeniu nóż może wydawać się szorstki, wtedy warto użyć kamienia o gradacji 3000 by nadać mu odpowiednią gładkość i jeszcze większą ostrość.

Źródło zdjęć: © Shutterstock
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Dobrze naostrzony nóż powinien ciąć bez wyraźnego nacisku. Jeśli musisz użyć siły, by przekroić warzywo lub owoc to znak, że nożowi przyda się ostrzenie. Nie wolno z tym jednak przesadzać. Nawet najdelikatniejsze osełki mogą z czasem "zjeść" ostrze.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.