Zdrowa kuchnia – naczynia i urządzenia do gotowania na parze i bez tłuszczu

Zdrowa kuchnia – naczynia i urządzenia do gotowania na parze i bez tłuszczu

W parowarze można przygotować wiele pysznych potraw
W parowarze można przygotować wiele pysznych potraw
Źródło zdjęć: © istockphoto.com/kazoka30
Tomasz Karkuć
21.08.2017 10:41, aktualizacja: 09.03.2022 10:58

W zdrowym gotowaniu nie chodzi tylko o dobre produkty spożywcze. Tak samo ważne jest to, w czym przyrządzacie swoje posiłki. Zdrowa kuchnia polega m.in. na gotowaniu na parze i bez tłuszczu, a do tego potrzebne są odpowiednie naczynia i urządzenia. Specjalnie dla was wybraliśmy najlepsze z nich. Jeśli chcecie odżywiać się prawidłowo, musicie je mieć w swoim domu.

Garnki parowe

W sklepach znajdziecie 4 rodzaje garnków do gotowania na parze, czyli:

  • emaliowane garnki parowe;
  • szklane garnki parowe;
  • ceramiczne garnki parowe;
  • stalowe garnki parowe.

Najlepsze garnki do gotowania na parze są wykonane ze stali nierdzewnej. Mimo że ścianki takich garnków nie są grube, to i tak cechują się doskonałą wytrzymałością. Ogromną zaletą garnków parowych ze stali nierdzewnej jest to, że się nie przypalają i nie są podatne na zarysowania.

Zainteresowały was garnki parowe ze stali nierdzewnej? Polecamy wam ten model:

Oczywiście każdy rodzaj garnków do gotowania na parze spełni swoją funkcję, lecz pozostałe typy tych naczyń cechują się gorszą odpornością na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Na większą uwagę zasługują jedynie garnki parowe ze szkła – nie są zbyt wytrzymałe, ale ich plusem jest to, że szkło nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi.

Parowary

Popularność parowarów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro w tych urządzeniach do zdrowego gotowania naraz można przygotować cały obiad.

Jak działa parowar? Bardzo prosto. Do zbiornika, który znajduje się u dołu parowaru, wlewacie wodę, a na poszczególnych tackach umieszczacie surową żywność. Po włączeniu urządzenia wystarczy za pomocą pokrętła ustawić czas pracy. W zależności od rodzaju produktów, najpóźniej po kilkudziesięciu minutach będziecie mogli się zajadać zdrowym, ugotowanym na parze posiłkiem.

Dla osób, które chcą kupić doskonały parowar w okazyjnej cenie, mamy coś specjalnego:

Jaki parować wybrać? Przede wszystkim nie ma sensu kupować parowaru, który ma mniej niż 3 tacki na jedzenie. Z tym jednak nie powinniście mieć problemu, bo "uboższe" urządzenia do gotowania na parze nie są zbyt popularne. Ważna jest też pojemność parowaru – czasem lepiej jest wybrać parowar z 3 dużymi pojemnikami niż z 4 małymi.

Jeśli szukacie niezawodnego parowaru, to ten model jest właśnie dla was:

Poza tym warto zwrócić uwagę na moc parowaru – coraz więcej urządzeń ma silniki o mocy poniżej 1000 W, co sprawia, że są naprawdę energooszczędne. To jednak gorzej przekłada się na szybkość gotowania wody w zbiorniku i czas oczekiwania na jedzenie.

Urządzenia do smażenia bez tłuszczu

Opinia, że w zdrowej kuchni nie ma miejsca na smażenie, jest już nieaktualna. Powód? Niedawno w sklepach pojawiły się urządzenia do smażenia bez tłuszczu. Ich fenomen polega na tym, że jedzenie podczas smażenia nie ma kontaktu z wyciekającym tłuszczem, gdyż ten jest od razu odprowadzany do specjalnego pojemnika. Mimo to urządzenia do smażenia beztłuszczowego pozwalają zachować soczystość potraw, które są w dodatku chrupiące.

Ten gadżet sprawi, że już nigdy nie usmażycie nic na zwykłej patelni:

Co ciekawe urządzenia do beztłuszczowego przygotowywania potraw nadają się nie tylko do smażenia, ale również do grillowania oraz pieczenia. W związku z tym możecie ich równie dobrze użyć do robienia niskokalorycznych, zdrowych ciast lub innych deserów.

Zobacz także:

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)