Śniadanie na ciepło: warte uwagi opiekacze i tostery

Strona głównaŚniadanie na ciepło: warte uwagi opiekacze i tostery
13.08.2017 12:42
Nawet czerstwe pieczywo po wyjęciu z tostera będzie smakować doskonale
Nawet czerstwe pieczywo po wyjęciu z tostera będzie smakować doskonale
Źródło zdjęć: © istockphoto.com/BrianAJackson
Tomasz Karkuć
Tomasz Karkuć

Jeśli macie dość zwykłych kanapek na śniadanie, pamiętajcie, że zawsze możecie je przyrządzić także na ciepło. Przedstawiamy najlepsze opiekacze i tostery, dzięki którym błyskawicznie zrobicie pyszne grzanki, tosty, a nawet panini oraz gofry.

Opiekacz do kanapek

Zacznijmy od opiekaczy. Prosty i solidny opiekacz do kanapek możecie kupić nawet za kwotę rzędu 50-100 zł. W tej cenie dostaniecie urządzenie do robienia trójkątnych kanapek, jednak bez żadnych dodatkowych funkcji, takich jak możliwość przygotowania gofrów czy dań z grilla. Jednak nawet opiekacze do 100 zł mogą mieć wygodną, nieprzywieralną powłokę, dzięki której wasze śniadanie nie przyklei się do wnętrza urządzenia (w niektórych zeskrobywanie kanapek nożem to norma).

Szukacie taniego opiekacza do kanapek? Ten jest nie tylko niedrogi, ale też solidny:

Opiekacz 3w1

Jeśli zależy wam na czymś więcej niż kanapki na ciepło, zainwestujcie w opiekacz 3w1. Dzięki wymiennym płytkom na śniadanie zrobicie nie tylko pyszne tosty, ale też gofry i dania z grilla. Ponieważ opiekacze wielofunkcyjne to z reguły nieco droższe urządzenia (kosztują ponad 100 zł), mogą mieć też sporo innych udogodnień, takich jak wytrzymała obudowa ze stali nierdzewnej zamiast plastikowej. Niektóre opiekacze 3w1 mają też regulację temperatury, dzięki której sami zdecydujecie, jak mocno przypieczone będzie wasze śniadanie.

Naszym zdaniem najbardziej opłaca się zakup tego opiekacza 3w1:

Opiekacz do panini

Panino to rodzaj włoskiej kanapki robionej z ciabatty lub bagietki, którą można przygotować w oryginalny sposób, dodając np. awokado lub mozarellę. Urządzeniem, w którym będziecie mogli zrobić ten przysmak, jest specjalny opiekacz do panini. Oczywiście w takim opiekaczu przygotujcie też tradycyjne tosty, ale ze względu na inny rodzaj zamontowanych w nim płytek, nie będą one mieć kształtu trójkąta. Co ciekawe, opiekacze do panini po otwarciu pokrywy nadają się też do... smażenia, dzięki czemu wasze śniadaniowe menu może wzbogacić się o nowe dania.

W sklepach trudno znaleźć dobry opiekacz do panini. Nam się ta sztuka udała, dlatego koniecznie sprawdźcie ten model:

Toster – jaki wybrać?

Kanapki na śniadanie możecie przygotować też w tosterze, który jest przydatnym, choć mniej funkcjonalnym urządzeniem niż opiekacz. W tosterze da się opiec samo pieczywo, a składniki można dodać dopiero po wyjęciu grzanek z urządzenia. Do tostera najlepiej wkładać czerstwy chleb i bułki, które po obróbce termicznej będą smakować o niebo lepiej.

W sieci znaleźliśmy ten toster, który jest w naprawdę okazyjnej cenie:

Zaletą tostera jest też uniwersalność – w przeciwieństwie do opiekacza, w tosterze pieczywo nie jest dociskane do płytek, które nadają kanapkom kształt. Ponieważ nie każdy rodzaj pieczywa nadaje się do formowania, niektóre kanapki po wyjęciu z opiekacza rozpadają się na kawałki – a toster pozwala tego uniknąć.

Jeżeli chcecie kupić dobry toster na lata, ten model okaże się strzałem w dziesiątkę:

Jaki toster jest najlepszy? Wysokiej jakości toster wyróżnia się na pewno dużą mocą grzałki (minimum 900 W), co pozwoli skrócić czas oczekiwania na grzanki. Poza tym lepsze urządzenia potrafią automatycznie wycentrować tosty, czyli w odpowiedni sposób ułożyć je w swojej kieszeni (tak nazywa się wnętrze tostera, do którego wkłada się pieczywo). Natomiast jeśli trzymacie pieczywo w zamrażalniku, na pewno będziecie zadowoleni z tostera z funkcją rozmrażania.

Zobacz także:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)