14 przepysznych jadalnych insektów

14 przepysznych jadalnych insektów15.03.2011 22:00
Marek Maruszczak

Pewnie zastanawia Was słowo „przepysznych” wykorzystane w tytule. Cokolwiek byśmy myśleli o pałaszowaniu robali, są takie miejsca na świecie, gdzie uważa się je za prawdziwe rarytasy. Czas na dziwaczną kulinarną wycieczkę.

Casu Marzu

Na początek coś prawie z naszego podwórka. W końcu nie tylko Azjaci wcinają robaki.

Casu Marzu to przysmak rodem z Włoch. Przygotowywany w Sardynii ser z owczego mleka fermentuje tak długo, że staje się domem dla larw.

Niektórzy usuwają robaki przed jedzeniem. Inni smakosze wcinają całość, nie bacząc na obecność mięsnej wkładki.

Świerszcze w ciąży

Jest takie miejsce na północy Tajlandii, gdzie łapie się żywe świerszcze, zamraża, oczyszcza, piecze i tak przygotowane zjada ze smakiem. Najbardziej cenione są osobniki wypełnione jajeczkami. Torebka tego przysmaku kosztuje jedynie 6 dolarów. Odważylibyście się spróbować?

Jajka mrówek tkaczy

Kolejny nietypowy przysmak pochodzący z Tajlandii. Mrówcze jajka można zbierać tylko przez jeden miesiąc w roku, a trzeba również zaznaczyć, że nie jest to proces łatwy ani bezbolesny. Przed konsumpcją trzeba je dokładnie ugotować, a następnie podać np. do sałatki. Sporo zachodu, ale podobno warto.

Lizak z larwą lub ze skorpionem

Lizaki o smaku tequili z larwami i skorpionami były już przez nas opisywane. Nie smakowały mi specjalnie, ale jeżeli interesuje Was, więcej szczegółów, to zajrzyjcie do tego wpisu.

Chrupiące larwy

W Rosji zamiast chipsów i paluszków niektórzy przy piwie zajadają się suszonymi kalmarami. Co kraj, to obyczaj, więc nawet opakowanie larw podane do kufelka złocistego napoju nie powinno nas dziwić. Robale są dostępne w wielu różnych smakach, między innymi serowym i pikantnym meksykańskim.

Gigantyczne mrówki w czekoladzie

Te insekty nie tylko zanurzono w pysznej belgijskiej czekoladzie. Według producenta działają również jako przekąska energetyczna i wzmacniają system odpornościowy. Poza tym smakują „orzechowo”.

Pikantna pasta z pluskwiaków

Ten sos przyrządzany jest z przedstawicieli gatunku wodnego pluskwiaka nazywanego giant waterbug (Lethocerus indicus). Do utartych na proszek robali dodaje się chili i inne przyprawy, a następnie podaje np. z tortillą.

Tarantula prosto z pieca

Walory smakowe tych sympatycznych pajęczaków są wysoko cenione wśród mieszkańców Kambodży. Ciekawe, czy u nas również znaleźliby się śmiałkowie gustujący w takich przekąskach.

Termity

Kiedy w Afryce i niektórych częściach Indonezji zaczyna się pora deszczowa, miejscowa ludność nie ma do wyboru zbyt wielu źródeł pożywienia bogatego w proteiny. Właśnie wtedy termity najczęściej trafiają na stoły. Podobno najlepiej smakują lekko przypieczone.

Pluskwiaki po raz drugi

Tym razem podawane w całości, po uprzednim pozbawieniu pancerzyków i usmażeniu lub upieczeniu. W smaku podobno przypominają przegrzebki (małże morskie).

Witchetty Grubs

Choć oficjalnie nazwa ta odnosi się do konkretnego gatunku australijskich larw ciem trocinkowatych, to bywa stosowana do wszystkich dużych, białych i jadalnych larw.

Larwy zawsze stanowiły ważną część diety rdzennych mieszkańców Australii. Od jakiegoś czasu trafiają również na talerze osób, które Aborygena widziały jedynie w telewizji. W smaku przypominają migdały, a po przypieczeniu konsystencja ich skórki jest podobna do tej, która pokrywa starego dobrego kurczaka.

Ryżowe ciasteczka z osami

Ryż gotowany z osami był podobno przysmakiem nieżyjącego japońskiego cesarza Hirohito. Namiastka cesarskiego posiłku jest dostępna dzięki łowcom os z pewnej japońskiej wioski. Wszystkie owady dla uzyskania jak najlepszego smaku nie pochodzą z hodowli, lecz są łapane w pobliskim lesie.

Torba zawierająca 20 ciasteczek kosztuje jedynie nieco ponad 5 zł. Niestety ze względu na ograniczoną liczbę dziko żyjących os roczna produkcja ciastek jest ściśle ograniczona.

Brak świerszczy w czekoladzie

Brak, ponieważ zazwyczaj, po wyschnięciu czekolady świerszcz jest usuwany. Jego fragmenty, np. nóżki, zostają jednak przylepione do słodkiej masy. Podobno są bardzo smaczne.

Jadalny ogród pełen insektów

To danie zostało przygotowane przez szefa kuchni, który może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin.

Heston's guests eat his edible garden and insects

Heston Blumenthal nie ograniczył się do zaserwowania gościom świerszczy, larw i os wypełnionych sosem pomidorowym. Nawet ziemia i kamienie tworzące ogród, były jadalne.

Jeżeli znacie inne nietypowe przysmaki przyrządzane z insektów, pajęczaków lub czegokolwiek egzystującego w potocznej świadomości jako robal, to dajcie znać na naszym profilu na Facebooku lub w komentarzach.

Źródło: oneinchpunchOdde

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.