Elektroniczny język rozpoznaje wino
Sommelier to człowiek specjalizujący się w degustacji win i ich znawca. Rzadki to fach, a wkrótce może zostać całkowicie wyparty z obszaru działań ludzi przez... elektroniczne języki. Pierwsze tego typu urządzenie skonstruowali naukowcy z Katalonii. Nie dość, że rozróżnia rodzaj wina, to jeszcze potrafi wyłapać wszystkie jego defekty!
08.08.2011 14:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sommelier to człowiek specjalizujący się w degustacji win i ich znawca. Rzadki to fach, a wkrótce może zostać całkowicie wyparty z obszaru działań ludzi przez... elektroniczne języki. Pierwsze tego typu urządzenie skonstruowali naukowcy z Katalonii. Nie dość, że rozróżnia rodzaj wina, to jeszcze potrafi wyłapać wszystkie jego defekty!
Wynalazek powstały na Universitat Autonoma de Barcelona rozpoznaje cavę, czyli hiszpańske wino musujące (co ciekawe, wytwarza się je takim samym sposobem jak francuskiego szampana). Elektroniczny język wyposażony jest w czujniki, co w połączeniu z pracującymi w jego "mózgu" algorytmami pozwala identyfikować różne odmiany cavy. Jest ich siedem - od słodkiej do mocno wytrawnej. Na razie urządzenie rozróżnia trzy typy trunku, ale wciąż jest rozwijane i udoskonalane.