Grupa domowa - podziel się plikami

Strona głównaGrupa domowa - podziel się plikami
29.11.2009 22:00
Grupa domowa - podziel się plikami
Mateusz
Mateusz

Funkcja Grupa domowa (Homegroup) umożliwia nam dzielenie się z innymi użytkownikami domowej sieci zasobami umieszczonymi na naszym dysku twardym czy też drukarkami podłączonymi do naszego komputera. Czasami chcemy pozwolić innym domownikom na przeglądanie zawartości tylko niektórych materiałów wideo czy też plików mp3. Pokażemy jak w prosty sposób zmienić odpowiadające za to ustawienia.

Funkcja Grupa domowa (Homegroup) umożliwia nam dzielenie się z innymi użytkownikami domowej sieci zasobami umieszczonymi na naszym dysku twardym czy też drukarkami podłączonymi do naszego komputera. Czasami chcemy pozwolić innym domownikom na przeglądanie zawartości tylko niektórych materiałów wideo czy też plików mp3. Pokażemy jak w prosty sposób zmienić odpowiadające za to ustawienia.

Najpierw klikamy w przycisk Start i wpisujemy homegroup w pasku wyszukiwania dzięki czemu otworzymy nowe okno - Change homegroup settings (Utwórz grupę domową).

380982341553962730

Możecie tam odznaczyć np drukarki czy też biblioteki plików, których nie chcecie nikomu udostępniać. Co zrobić jednak w przypadku kiedy chcecie umożliwić innym dostęp tylko do wybranej części danych? Wtedy wystarczy przejść do wybranego folderu, zaznaczyć plik i kliknąć w Share with -> Nobody.

380982341554093802

To samo możemy zrobić w inny sposób. Wystarczy kliknąć w nie prawym przyciskiem myszy i wybrać odpowiednie polecenie z rozwijanego menu kontekstowego. Po wykonaniu tej operacji zauważysz, że przy wybranych plikach, których nie udostępniłeś pojawiła się ikona kłódki.

380982341554224874
380982341554290410

Pamiętaj także o jeszcze jednej ważnej możliwości. Możesz zaznaczyć, czy zaznaczone przez Ciebie np. dokumenty tekstowe będą mogły być jedynie czytane przez osoby, które mają do nich dostęp czy też będą one mogły je modyfikować.

W tym celu ponownie przejdź do odpowiedniego folderu, wybierz plik i kliknij w przycisk Share with, po czym wybierz jedną z dwóch opcji:

  • Homegroup (Read) - użytkownicy będą mogli jedynie przeglądać zawartość pliku
  • Homegroup (Read/Write) - pozostałe osoby mogą modyfikować zawartość plików

Źródło: How To Geek

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)