Mikro-Browar w Amsterdamie

Mikro-Browar w Amsterdamie
29.11.2010 09:37
Mikro-Browar w Amsterdamie
Paulina Tyburska
Paulina Tyburska

Wielką fanką piwa nie jestem, ale wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju danego napoju. W Amsterdamie najbardziej znanym przybytkiem dotyczącym piwa jest muzeum Heineken Experience. Chyba nie muszę pisać, że jest to moloch, co oczywiście wiąże się z marką, którą reprezentuje. Mnie jednak bardziej interesują miejsca bardziej kameralne, takie jak Brouwerij’t Ij.

Wielką fanką piwa nie jestem, ale wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju danego napoju. W Amsterdamie najbardziej znanym przybytkiem dotyczącym piwa jest muzeum Heineken Experience. Chyba nie muszę pisać, że jest to moloch, co oczywiście wiąże się z marką, którą reprezentuje. Mnie jednak bardziej interesują miejsca bardziej kameralne, takie jak Brouwerij’t Ij.

Browar jest niezwykle malowniczym i urokliwym miejscem. W przeszłości w budynku, w którym teraz warzy się piwo, znajdowała się łaźnia publiczna. Funkcjonowała ona aż do 1985 roku. Browar założył Kaspar Peterson. Jego celem było przyciągnięcie klientów, niezadowolonych ze smaku piwa z wielkich koncernów. Budynek warzelni znajduje się obok dość dużego, starego wiatraka, dzięki któremu łatwiej trafić do tego miejsca, choć i tak zadanie to nie jest najłatwiejsze. Dojechać można tramwajami nr: 10 i 14.

Oprócz piwa, można także zamówić w Brouwerij't Ij coś do jedzenia. Spróbować można pysznych, holenderskich serów lub kiełbasy. Zjemy i napijemy się pośród dość sporej kolekcji butelek po piwie, przywiezionych z różnych miejsc na świecie.

W każdy piątek o godzinie 16:00 można poznać tajniki przygotowania piwa, zwiedzić browar i obejrzeć różne stadia rozwoju kilku gatunków najbardziej rozpowszechnionego trunku alkoholowego świata. Cała wycieczka jest darmowa.

Obecnie warzy się pięć rodzajów piwa. Istnieją też trzy rodzaje sezonowe. Jesienią pojawia się ciemne 6,5% Bock, w zimie 9% Ijndejaars,a  wiosną 7% Paasij, mocno przyprawione kolendrą. Wszystkie piwa są niefiltrowane. W ciągu roku produkuje się tu około 200 tysięcy litrów (dla porównania w Heineken'ie ta liczba oscyluje w granicach 220 milionów litrów).

Browar mieści się przy ulicy Funenkade 7. Godziny w jakich jest otwarty to 15:00-20:00.

Jeśli przez wyjazdem, chcecie poczuć atmosferę baru, obejrzyjcie film:

Amsterdam brouwerij t IJ brewery beer bar

Jeśli jednak już będziecie w Amsterdamie i  czas Wam pozwoli, to dla porównania pójdźcie zwiedzić Heineken Experience. Miejsce to (które nie chce być nazywane muzeum, tylko doświadczeniem) otwarte jest codziennie od 11:00 do 19:00.Osoby, które nie ukończyły 18 roku życia mogą wejść, ale tylko pod opieką dorosłych. Heineken Experience znajduje się pod adresem: Stadhouderskade 78. Dojechać można tramwajami numer 7, 10,16, 24 albo 25. Przystanek nazywa się tak samo jak miejsce, do którego zmierzamy.  "Muzeum" zamknięte jest 1 stycznia, 30 kwietnia, 25 oraz 26 grudnia. Wejście to koszt 15 euro. Zależnie od wieku dziecka zapłacimy od 1 do 12 euro. Co tu dużo mówić, tłumy zwiedzających, marka znana na całym świecie. Ale z drugiej strony, było to ponoć pierwsze piwo, jakie trafiło do Ameryki po zniesieniu prohibicji. A o historię należy dbać. Pewnie nie docenialibyśmy małych browarów, gdyby nie molochy...

The life of a Heineken beer bottle

Niestety samo Heineken Experience nie zachwyca, a z relacji stałych bywalców wiem, że jest tam coraz gorzej, a przede wszystkim nudniej. A to chyba jednak najgorsza zniewaga dla miejsca, które stara się być atrakcją turystyczną. Może po prostu powinni skupić się na warzeniu piwa?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)