Najbardziej geekowski sposób na zniszczenie puszki [wideo]

Najbardziej geekowski sposób na zniszczenie puszki [wideo]

Puszka jak rozmokła tektura
Puszka jak rozmokła tektura
Piotr Dopart
27.04.2011 12:00

Najprostszą, najtańszą i najbardziej efektywną metodą zniszczenia puszki jest przywalenie w nią ciężkim młotkiem. Sposób zaprezentowany w tym klipie jest jednak dużo bardziej interesujący. Wystarczy jeden specjalny komponent...

Najprostszą, najtańszą i najbardziej efektywną metodą zniszczenia puszki jest przywalenie w nią ciężkim młotkiem. Sposób zaprezentowany w tym klipie jest jednak dużo bardziej interesujący. Wystarczy jeden specjalny komponent...

Puszka została potraktowana galem, pierwiastkiem o bardzo niskiej topliwości, zmieniającym się w rozmokłą papkę, jeśli potrzyma się go dłuższą chwilę w dłoni. Wykorzystywany jest przy produkcji termometrów wysokotemperaturowych, półprzewodników i tranzystorów, stopów niskotopliwych oraz do polepszania właściwości spoiw lutowniczych.

Dla pokazanej na wideo reakcji gal ma podstawowe znaczenie dzięki temu, że eliminuje specjalną ochronną warstewkę na powierzchni puszki aluminiowej, umożliwiając utlenienie się tego metalu i sprawiając, że staje się miękki jak papier. Nieco (ale tylko nieco) podobny efekt można uzyskać, umieszczając na powierzchni puszki kroplę rtęci. Ponieważ gal jest katalizatorem w reakcji tworzenia wodoru z wody dzięki utlenianiu aluminium, można go wykorzystać do produkcji ekologicznych silników samochodowych, tak jak zrobił to już 4 lata temu profesor Jerry Woodall z Purdue University - jeden z najbardziej "piracko" wyglądających naukowców na świecie.

Ostrzegam: przeprowadzając eksperyment w domu, nie należy używać pełnej puszki. W przeciwnym razie ciśnienie w jej wnętrzu udekoruje ściany w nieprzewidziany sposób. Nie wolno również pić z takiej rozmokłej puszki, chyba że ktoś lubi aluminiowe drobiny.

Gallium Induced Structural Failure of a Coke Can

Źródło: NurdRage

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)