Niedowaga - jak przytyć...?
W czasach, kiedy większość ludzi stara się schudnąć, uzyskać smukłą sylwetkę, zgrabniejsze kształty - sam pomysł przytycia wydaje się herezją. Są jednak sytuacje, kiedy zdecydowanie jest to wskazane. Sama mam koleżankę, która przy wzroście 177 cm waży... 46 kilo. I nie jest to efekt anoreksji, tylko bardzo szybkiej przemiany materii.
Od pewnego limitu kilogramów niestety przytyć należy. Nie jest to jednak takie proste...
W czasach, kiedy większość ludzi stara się schudnąć, uzyskać smukłą sylwetkę, zgrabniejsze kształty - sam pomysł przytycia wydaje się herezją. Są jednak sytuacje, kiedy zdecydowanie jest to wskazane. Sama mam koleżankę, która przy wzroście 177 cm waży... 46 kilo. I nie jest to efekt anoreksji, tylko bardzo szybkiej przemiany materii.
Od pewnego limitu kilogramów niestety przytyć należy. Nie jest to jednak takie proste...
Jak jeść - i co jeść, żeby przytyć?
Dieta osoby, która chce przytyć, powinna być wysokoenergetyczna i bogatobiałkowa - ale jednocześnie lekkostrawna. Powinna dostarczać ok. 40 kcal na każdy kilogram masy ciała - a więc osoba ważąca 50 kg musi tak wyliczyć posiłki, aby zjadać co najmniej 2000 kcal dziennie.
Wbrew pozorom, wprowadzanie do swojej diety dużych ilości słodyczy, chipsów i innego niezdrowego pożywienia, nie pomoże nam uzyskać odpowiedniej wagi. Cukierki czy czekolada owszem, są bardzo kaloryczne - jednocześnie jednak szybko zaspokajają apetyt. Przeszkadzają nam więc w regularnym odżywianiu dostarczającym składników, dzięki którym nasz organizm może budować mięśnie, a także - w odpowiednich rejonach - tkankę tłuszczową.
Zasady żywienia w niedowadze
Kiedy potrzebujemy kilku dodatkowych kilogramów, powinniśmy swoją dietę układać według następujących zasad:
- jak najwięcej białka pełnowartościowego - chude mięsa i wędliny, jaja, jogurty, twarogi, ryby (zwłaszcza morskie -
- dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych)
- kaloryczne, ale jednocześnie zdrowe są owoce: banany, winogrona, awokado, owoce suszone, orzechy
- niewskazane są pokarmy i potrawy wędzone, smażone, pieczone z dużą ilością tłuszczu, długo zalegające w żołądku
- posiłki najlepiej dzielić na 4 - 5 dziennie i zjadać je o stałych porach; ostatni 2 godziny przed snem
Istotne jest też dawkowanie sobie ruchu i wypoczynku:
- po obiedzie dobrze jest zrobić sobie półgodzinną drzemkę lub po prostu odpocząć
- regularne ćwiczenia pozwolą pobudzić apetyt i zachować dobrą kondycję
Powinniśmy też zwrócić większą uwagę na ilość i jakość snu - to właśnie wtedy nasz organizm ma czas "dla siebie", może się zregenerować i odpowiednio wykorzystać wszystkie dostarczone mu składniki odżywcze.
Dlaczego niektórzy ludzie są zbyt chudzi?
Przyczyn, dla których nasza waga jest zdecydowanie zbyt niska w stosunku do wzrostu, może być kilka:
- choroba lub stan po poważniejszej chorobie
- złe odżywianie - niewłaściwe składniki, proporcje
- zbyt mało jedzenia - obiektywny brak jedzenia, świadome głodzenie się, diety
- zużywanie dużej ilości energii - ciężka praca fizyczna, ale także stres
- problemy z trawieniem lub wchłanianiem składników odżywczych
To wszystko są stany patologiczne, które może zdiagnozować lekarz. Jeśli jednak badania niczego nie wykazują, prawdopodobnie mamy po prostu szybką przemianę materii - nie wymaga to leczenia, a jedynie zastosowania się do podanych wyżej wskazówek.
Czasami, kiedy nic nie skutkuje, możemy też poprosić swojego lekarza o wskazanie odpowiednich odżywek i suplementów diety, pozwalających dostarczyć sobie odpowiednio zbilansowanych składników.