Tak powstają zupki chińskie. Zajrzyj do fabryki VIFONA (wideo)
20.10.2020 14:29, aktual.: 08.03.2022 14:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Któż z nas nie zna i nigdy nie próbował potocznie zwanych "zupkami chińskimi" produktów marki VIFON? Dzięki kanałowi Best Ever Food Review Show mamy teraz możliwość zobaczenia, jak wygląda ich produkcja. I trzeba przyznać, robi to wrażenie.
VIFON to wietnamska firma założona w 1963 roku w mieście Ho Chi Minh przez czternastu przedsiębiorców. I tutaj polski akcent – w 1990 roku firma rozpoczęła eksport, a pierwszym państwem, do którego trafiły jej produkty, został właśnie nasz kraj. Dystrybucją zajęła się firma Tan-Viet.
Samą ideę makaronu błyskawicznego wymyślił natomiast Japończyk Momofuku Ando. Pierwszy produkt tego rodzaju powstał w 1958 r. Jak widać więc polskie określenie tego rodzaju żywności – "zupki chińskie" – ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Miliardy zupek chińskich rocznie
W video autorstwa Best Ever Food Review Show możemy prześledzić cały proces wytwarzania makaronu Vifon od momentu produkowania samej masy, która później kształtowana i wypalana staje się znanym nam produktem, aż do pakowania. Dowiadujemy się też, że jedna fabryka produkuje rocznie miliardy zupek, pracując 24 godziny na dobę, a sam makaron pokonuje na taśmach produkcyjnych "znacznie więcej niż 1 km".
Ramen Noodle Factory Tour!! Making 1 BILLION Noodles a Year!!
W Polsce jednym z najpopularniejszych produktów tej marki jest zupka "Vifon Złoty Kurczak", która później przemieniła się w "Vifon Złoty". Wykreślenie tego słowa wiąże się zapewne z marketingiem, bo produkt ten nawet kiedy nosił jeszcze poprzednią nazwę, był… wegański.
Trzeba jednak zaznaczyć – co nie wybrzmiewa w video – że tego rodzaju żywność jest skrajnie niezdrowa, zawiera m.in. bardzo duże ilości soli.