Pyszności z wojskowej kuchni. Ile wytrzyma długowieczna kanapka?
08.12.2011 10:00, aktual.: 11.03.2022 09:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wkład wojska w światowe dziedzictwo kulinarne jest niezaprzeczalny. Czym byłaby nasza cywilizacja bez liofilizowanej żywności, systemu HACCP, mielonki w konserwach czy zupek chińskich? Na liście zasług już niedługo znajdzie się kolejna pozycja – amerykańska armia opracowała kanapkę odporną na działanie czasu.
Wkład wojska w światowe dziedzictwo kulinarne jest niezaprzeczalny. Czym byłaby nasza cywilizacja bez liofilizowanej żywności, systemu HACCP, mielonki w konserwach czy zupek chińskich? Na liście zasług już niedługo znajdzie się kolejna pozycja – amerykańska armia opracowała kanapkę odporną na działanie czasu.
Jak udoskonalić wojskowe racje żywnościowe? Zestaw tajemniczych proszków i galaretek, które po zmieszaniu i dodaniu kropli soku z gumijagód zmieniają się w soczysty, średnio wysmażony stek, nie robi już wrażenia nawet na talibach. Czas na kulinarną rewolucję! Tu może pomóc tylko... no właśnie, co?
Zobacz także
Nowością, która podbije serca i żołądki żołnierzy, ma być kanapka. W porównaniu z sucharami albo pieczywem o konsystencji waty jest to prawdziwy rarytas. Ma jednak istotną wadę – im więcej składników zawiera i im bardziej apetycznie wygląda po zrobieniu, tym szybciej się zepsuje. Naukowcy postanowili nie poddać się temu stereotypowi i doszli do wniosku, że do zachowania świeżości wystarczy wyeliminowanie z kanapki dwóch składowych – wody i tlenu.
O ile próżniowe zamknięcie nie stanowi problemu, a resztkami tlenu zajmie się niewielki pojemnik z absorbującymi go opiłkami żelaza, większym kłopotem okazało się wyeliminowanie wody. Nie chodzi przecież o to, by produkować kolejną wyschniętą na wiór potrawę liofilizowaną.
Co dzieje się z kromką chleba, na której leży plasterek pomidora? Zazwyczaj po chwili nasiąka wilgocią, zmieniając się w chlebową papkę. Sednem prowadzonych przez armię badań jest zatem takie przygotowanie składników, by utrzymać wilgoć wewnątrz każdego z nich i zapewnić termin przydatności do spożycia wynoszący dwa lata.
Efekty prac wydają się bardzo obiecujące – sądząc po pełnych zadowolenia pomrukach wydawanych przez testerów, wojskowa, długowieczna kanapka smakuje całkiem nieźle. Film poświęcony nowej kanapce można zobaczyć na stronie BBC.
Źródło: BBC • Popular Science