Smakuje i pachnie jak kawa, ale powstała w laboratorium

Smakuje i pachnie jak kawa, ale powstała w laboratorium

Elviira Kärkkäinen przygotowuje kawę w laboratorium VTT.
Elviira Kärkkäinen przygotowuje kawę w laboratorium VTT.
Źródło zdjęć: © vttresearch.com
24.09.2021 17:17, aktualizacja: 08.03.2022 13:47

Po raz pierwszy udało się wytworzyć syntetyczną kawę, nie odbiegającą zapachem i smakiem od naturalnego odpowiednika. Wynalazcy z Finlandii twierdzą, że ich produkt trafi na półki sklepowe w ciągu czterech lat.

Mogłoby się wydawać, że największymi koneserami "małej czarnej" są Hiszpanie czy Włosi. W rzeczywistości zdecydowanie najwięcej kawy konsumują mieszkańcy północnej Europy, na czele z Finami. W świetle tej informacji nie powinno dziwić, że to właśnie naukowcy Fińskiego Centrum Badań Technicznych (VTT) prowadzą najbardziej zaawansowane badania nad produkcją sztucznej kawy.

Ekipa Heiko Rischera czerpie wzorce z podobnych projektów dotyczących laboratoryjnego wytwarzania mięsa. "Pożywka dla hodowli komórek roślinnych jest dość prosta, a zatem tańsza niż w przypadku komórek zwierzęcych" – tłumaczy biolog.

Fińscy uczeni najpierw hodują komórki kawowca, a następnie umieszczają je w specjalnym bioreaktorze, podtrzymującym wzrost. Gotowa biomasa o kremowej barwie podlega suszeniu i prażeniu. W efekcie powstaje substancja przypominająca sklepową kawę w proszku. Smak i zawartość kofeiny można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań.

Kultury komórkowe kawy (po prawej) i gotowa syntetyczna kawa (po lewej).
Kultury komórkowe kawy (po prawej) i gotowa syntetyczna kawa (po lewej).© vttresearch.com

Zdaniem Rischera przygotowanie najlepszej imitacji kawy "będzie sztuką i może wymagać długotrwałej optymalizacji sprzętu pod okiem specjalistów". Jednocześnie pozostaje przekonany, że laboratoryjna kawa może trafić do sprzedaży w ciągu kilku najbliższych lat.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)