Za dużo gazu rozweselającego - twierdzą klimatolodzy

Za dużo gazu rozweselającego - twierdzą klimatolodzy13.04.2012 17:00
Obornik jest głównym źródłem tlenku azotu (fot. James T M Towill CC-BY)
Mariusz Kędzierski

Po dwutlenku węgla i metanie przyszła pora na kolejny gaz cieplarniany. Tym razem zabrano się za gaz rozweselający, czyli podtlenek azotu (N20). Okazuje się, że aby zminimalizować jego niekorzystny wpływ na zmiany klimatyczne, ludzkość powinna do 2050 roku zmniejszyć o połowę spożycie mięsa.

Po dwutlenku węgla i metanie przyszła pora na kolejny gaz cieplarniany. Tym razem zabrano się za gaz rozweselający, czyli podtlenek azotu (N20). Okazuje się, że aby zminimalizować jego niekorzystny wpływ na zmiany klimatyczne, ludzkość powinna do 2050 roku zmniejszyć o połowę spożycie mięsa.

Do takiego wniosku doszli badacze zmian klimatu, którzy twierdzą, że również N20 wzmacnia efekt cieplarniany. Źródłem emisji tego tlenku azotu jest przede wszystkim przemysł i rolnictwo. Z dwojga złego wskazano głównie na rolnictwo i problem wyżywienia wzrastającej liczby ludności. Toteż ograniczenia emisji tego gazu powinniśmy szukać głównie w zmianie diety. Dlaczego?

N20 jest trzecim pod względem zagrożenia gazem cieplarnianym, jednak ludzkość ma większy potencjał wytwarzania tego gazu niż pozostałych, z powodu produkcji żywności. Ponadto podtlenek azotu jest łatwiej absorbowany przez promieniowanie podczerwone, stąd jego roczna emisja, szacowana obecnie na 6 mln ton, odpowiada aż 10 mld ton węgla w postaci CO2. Azot występuje głównie jako nawóz w oborniku i sztucznych nawozach azotowych. Dodawany do gleby jest tam rozkładany przez bakterie, które wydzielają właśnie gaz rozweselający.

Prognoza zmian temperaury (rys. Robert A. Rohde CC-BY)
Prognoza zmian temperaury (rys. Robert A. Rohde CC-BY)

Pomysł jest taki, żeby ograniczyć spożycie mięsa, wtedy spadnie pogłowie trzody i bydła. Tym samym będzie mniej obornika, więc jak go będzie mniej, nie będzie się stosować go w rolnictwie. W scenariuszach przewidzianych przez IPCC wyliczono, że w 2050 roku będzie na Ziemi prawie 9 mld ludzi, a spożycie mięsa ma wzrosnąć z 78 kg w 2002 do 89 kg w 2030 r. na osobę. Na pytanie, jak sobie wyobraża ograniczenie spożycia, pomysłodawca dr Davidson odpowiada: "30 lat temu też nikt nie wyobrażał sobie, że nie będzie można palić w pubach".

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.