Propozycja dla UE: redukujmy pogłowie bydła zamiast emisję CO2

Wiemy już chyba wszystko o szkodliwym wpływie emisji CO2 na zmiany klimatyczne. Wokół CO2 panuje prawdziwa wrzawa. Jedni redukują emisję, inni wetują (tak jak Polska), a jeszcze inni nie przejmują się (tak jak Chiny). O dziwo, a może o zgrozo, nikt lub prawie nikt nie wspomina, że równie groźna dla klimatu jest hodowla bydła.

Propozycja dla UE: redukujmy pogłowie bydła zamiast emisję CO2 1Czy mamy za dużo krów w Polsce? (fot. Selena von Eichendorf CC-BY)
Mariusz Kędzierski

Wiemy już chyba wszystko o szkodliwym wpływie emisji CO2 na zmiany klimatyczne. Wokół CO2 panuje prawdziwa wrzawa. Jedni redukują emisję, inni wetują (tak jak Polska), a jeszcze inni nie przejmują się (tak jak Chiny). O dziwo, a może o zgrozo, nikt lub prawie nikt nie wspomina, że równie groźna dla klimatu jest hodowla bydła.

Tak, krowy emitują metan (CH4), gaz cieplarniany groźniejszy od CO2, i to w sporych ilościach. Metan u przeżuwaczy takich jak krowy powstaje w układzie pokarmowym przy udziale bakterii zaprzęgniętych do trawienia wyjątkowo ciężkostrawnej diety, jaką jest celuloza roślinna. Każdy przeżuwacz to chodzącą fabryka metanu i amoniaku. Trudno w to uwierzyć, ale w skali globu 14% wszystkich gazów cieplarnianych oraz 2/3 amoniaku pochodzą właśnie z krowich beknięć i pierdnięć. W krajach takich jak Nowa Zelandia hodowla bydła i owiec generuje aż 34% wszystkich gazów cieplarnianych. Jak to możliwe?

Metan jest 23 razy silniejszym gazem cieplarnianym niż CO2, a jedna krówka jest w stanie wypuścić go z siebie ok. 100 kg rocznie. Emisja 100 kg metanu odpowiada więc emisji 2300 kg ditlenku węgla. To tyle, ile wymaga spalenie 1000 litrów benzyny. Przy spalaniu 7l/100 km daje to prawie 15 tys. km (powiedzmy, że to średni roczny przebieg). Wniosek z tego taki, że krowa zanieczyszcza środowisko tak jak samochód. W rzeczywistości jest znacznie gorzej. Do bydła należy doliczyć pozostałe przeżuwacze, hodowlane i dzikie. Po podliczeniu okazuje się, że wydalają one z siebie ok. 2,8 mld ton CO2 rocznie. Mało tego, pogłowie bydła sięgające w tej chwili 1,5 mld ma do 2030 roku wzrosnąć o 60%, a produkcja mięsa wzrośnie z 229 mln ton w 2000 r. do 465 mln ton w 2050. Co z tym zrobić?

Propozycja dla UE: redukujmy pogłowie bydła zamiast emisję CO2 2
Przemysł mleczarski też przyczynia się do globalnego ocieplenia (fot. twob CC-BY)

Jednym z pomysłów zapobiegawczych, jaki powstał po 3 latach badań naukowców z University of Wales w Aberystwyth, była idea dodawania czosnku do krowiego pokarmu. Miałby on atakować bakterie produkujące metan. Nie wiadomo jeszcze, jaki smak będzie miało wtedy mleko i mięso :) Najlepiej jednak przestać pić mleko i zacząć jeść kurczaki.

Oto dlaczego (wg "Animal Science Journal"):

  • produkcja 1 kg wołowiny/cielęciny emituje 36,4 kg CO2 rocznie;
  • 1 kg wieprzowiny tylko 6,35 kg CO2;
  • a 1 kg kurczaka zaledwie 4,57 kg CO2.

Źródło: Time for changeBBC News

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry