Beszamel: najprostszy - najtrudniejszy

Pasuje w zasadzie do wszystkiego, wystarczy wymieszać go z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. W wersji podstawowej wymaga jedynie kilku prostych składników dostępnych w każdej kuchni. Wydawać by się mogło, że nie ma już łatwiejszego sosu. Niestety, jego wykonanie wcale nie jest tak proste i bardzo często próba przygotowania kończy się przypaleniem albo uzyskaniem nieodpowiedniej konsystencji.

Beszamel: najprostszy - najtrudniejszy 1
Kira Czarczyńska

Udało mi się jednak w końcu znaleźć na forach kulinarnych metodę na zrobienie tego sosu tak, żeby wyszedł idealny.

Pasuje w zasadzie do wszystkiego, wystarczy wymieszać go z odpowiednimi przyprawami i dodatkami. W wersji podstawowej wymaga jedynie kilku prostych składników dostępnych w każdej kuchni. Wydawać by się mogło, że nie ma już łatwiejszego sosu. Niestety, jego wykonanie wcale nie jest tak proste i bardzo często próba przygotowania kończy się przypaleniem albo uzyskaniem nieodpowiedniej konsystencji.

Udało mi się jednak w końcu znaleźć na forach kulinarnych metodę na zrobienie tego sosu tak, żeby wyszedł idealny.

Potrzebne składniki:

  • masło, mleko, mąka,
  • sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • Rozpuszczamy delikatnie masło na patelni.
  • Kiedy jest już całkowicie roztopione, odstawiamy patelnię z palnika na bok.
  • Dodajemy odpowiednią ilość mąki (proporcje: ok. 2 łyżki na 4 dag masła) i rozcieramy całość na gładką masę.
  • Ostrożnie dolewamy mleka (ok. 1,5 szklanki). Musi być ciepłe, ostatecznie letnie, ale nigdy nie zimne!
  • Wstawiamy z powrotem patelnię na ogień i przez cały czas mieszając (bardzo ważne!) - doprowadzamy sos do wrzenia.
  • W trakcie mieszania dodajemy gałkę, sól i pieprz.
  • Po zestawieniu z ognia doprawiamy jeszcze odrobiną kwasku cytrynowego - i gotowy, gorący sos, wylewamy na przygotowaną wcześniej potrawę.

Wariacje:

Jak mówiłam, Beszamel nadaje się w zasadzie do wszystkiego. "Czysty" jest rewelacyjny do zapiekania - warzywa, makaronów, ziemniaków, mięsa. Jeżeli dodamy keczupu, powstaje pyszny sos do parówek. Z chrzanem z kolei - do ryb czy mięsa. Do rozpuszczającego się masła można dodać posiekanej cebuli albo pieczarek, powstanie leciutki sosik cebulowy albo grzybowy. Można dodawać ziół, śmietany, sera, musztardy, siekanego szczypiorku...

Jak widać na podstawowej bazie można zrobić mnóstwo różnych sosów o rozmaitych smakach, w zależności od własnych upodobań i potrawy, do której będziemy je dodawać. Warto więc poćwiczyć sobie jego wykonywanie, przyda się przy bardzo różnych okazjach.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇