Bokashi - japońska sztuka kompostowania odpadów

Tradycyjne kompostowanie trwa zazwyczaj miesiącami. W Bokashi tylko kilka tygodni. De facto niewiele różni się od otrzymywania poczciwych kiszonych ogórków lub domowego winka.

Bokashi - japońska sztuka kompostowania odpadów 1
Katarzyna Kieś

Sekret tkwi w technologii: rozkład biologiczny z dostępem tlenu zachodzący podczas tradycyjnego kompostowania odpadów zastąpiono doskonale nam znaną fermentacją (tym, którzy przysypiali na lekcjach biologii przypominam: jest to beztlenowy proces przemian chemicznych przebiegający z udziałem mikroorganizmów lub ich enzymów).

Tradycyjne kompostowanie trwa zazwyczaj miesiącami. W Bokashi tylko kilka tygodni. De facto niewiele różni się od otrzymywania poczciwych kiszonych ogórków lub domowego winka.

Sekret tkwi w technologii: rozkład biologiczny z dostępem tlenu zachodzący podczas tradycyjnego kompostowania odpadów zastąpiono doskonale nam znaną fermentacją (tym, którzy przysypiali na lekcjach biologii przypominam: jest to beztlenowy proces przemian chemicznych przebiegający z udziałem mikroorganizmów lub ich enzymów).

Do praktykowania Bokashi nie trzeba wiele: tylko pojemniki z dopasowanymi - i to bardzo szczelnie - pokrywkami, wsad, czyli wszystko, co pod ręką a niepotrzebne i organiczne (poza odchodami, resztkami mięsa i mleka oraz jego przetworami) oraz tzw. mix do Bokashi, czyli mieszankę otrąb, melasy i odpowiednich mikroorganizmów, które będą przeprowadzać fermentację. Mix miesza się z masą przeznaczoną do kompostowania i szczelnie zamyka pokrywę pojemnika. Po kilku tygodniach kompost jest gotowy.

Cały proces jest ponoć bezwonny - pod warunkiem idealnego dopasowania pokrywki i pojemnika. Piszę "ponoć", ponieważ tak do końca nie jestem przekonana do całkowitej bezzapachowości procesu. Kiszonki wydzielają specyficzny zapach - nawet, jeśli są w idealnie zamkniętych słojach.  Podejrzewam, że osoby o bardziej wrażliwym powonieniu raczej nie zdecydują się praktykować Bokashi w swojej kuchni. A mikroorganizmy fermentacyjne kochają ciepełko - na mrozie kompostowanie się nie uda.

Zestawy do Bokashi można kupić w gajam lub w Bokashicycle. "Pomysłowym Dobromirom" odradzam stosowanie tzw. matki drożdżowej używanej do produkcji wina - tym sposobem kompostu nie zrobicie ;-).

Fot.: sxc, clix

Źródło: CleanTechnica

Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
To skarb ukryty w śmieciach. W USA wyceniono go na ok. 97 mld dol.
To skarb ukryty w śmieciach. W USA wyceniono go na ok. 97 mld dol.
50 lat sadzenia drzew zmieniło klimat kraju. I to dosłownie
50 lat sadzenia drzew zmieniło klimat kraju. I to dosłownie
Zaktualizuj Androida Auto. Jest nowe wydanie
Zaktualizuj Androida Auto. Jest nowe wydanie
Jest coraz mniejsza. Cofają się niebezpieczne zmiany
Jest coraz mniejsza. Cofają się niebezpieczne zmiany
Biofobia narasta. Coraz więcej osób odczuwa lęk i niechęć wobec przyrody
Biofobia narasta. Coraz więcej osób odczuwa lęk i niechęć wobec przyrody
Bezzałogowy "PassAt" Polaków wyruszył w rejs. Ma pokonać Atlantyk
Bezzałogowy "PassAt" Polaków wyruszył w rejs. Ma pokonać Atlantyk
Myślała, że to śmieci. To, co odkryła, ją zdziwiło
Myślała, że to śmieci. To, co odkryła, ją zdziwiło
Nowość w mObywatelu. Skorzystają kolejni użytkownicy
Nowość w mObywatelu. Skorzystają kolejni użytkownicy
Antarktyda: Lodowiec Thwaites w krytycznej fazie destabilizacji
Antarktyda: Lodowiec Thwaites w krytycznej fazie destabilizacji
CERT Orange Polska ostrzega przed nowym oszustwem
CERT Orange Polska ostrzega przed nowym oszustwem
Mroczna przeszłóść. Opuszczone pociągi na Syberii
Mroczna przeszłóść. Opuszczone pociągi na Syberii
Znalazł ten skarb nielegalnie. Uciekł od odpowiedzialności
Znalazł ten skarb nielegalnie. Uciekł od odpowiedzialności
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀