Bokashi - japońska sztuka kompostowania odpadów

Tradycyjne kompostowanie trwa zazwyczaj miesiącami. W Bokashi tylko kilka tygodni. De facto niewiele różni się od otrzymywania poczciwych kiszonych ogórków lub domowego winka.

Bokashi - japońska sztuka kompostowania odpadów 1
Katarzyna Kieś

Sekret tkwi w technologii: rozkład biologiczny z dostępem tlenu zachodzący podczas tradycyjnego kompostowania odpadów zastąpiono doskonale nam znaną fermentacją (tym, którzy przysypiali na lekcjach biologii przypominam: jest to beztlenowy proces przemian chemicznych przebiegający z udziałem mikroorganizmów lub ich enzymów).

Tradycyjne kompostowanie trwa zazwyczaj miesiącami. W Bokashi tylko kilka tygodni. De facto niewiele różni się od otrzymywania poczciwych kiszonych ogórków lub domowego winka.

Sekret tkwi w technologii: rozkład biologiczny z dostępem tlenu zachodzący podczas tradycyjnego kompostowania odpadów zastąpiono doskonale nam znaną fermentacją (tym, którzy przysypiali na lekcjach biologii przypominam: jest to beztlenowy proces przemian chemicznych przebiegający z udziałem mikroorganizmów lub ich enzymów).

Do praktykowania Bokashi nie trzeba wiele: tylko pojemniki z dopasowanymi - i to bardzo szczelnie - pokrywkami, wsad, czyli wszystko, co pod ręką a niepotrzebne i organiczne (poza odchodami, resztkami mięsa i mleka oraz jego przetworami) oraz tzw. mix do Bokashi, czyli mieszankę otrąb, melasy i odpowiednich mikroorganizmów, które będą przeprowadzać fermentację. Mix miesza się z masą przeznaczoną do kompostowania i szczelnie zamyka pokrywę pojemnika. Po kilku tygodniach kompost jest gotowy.

Cały proces jest ponoć bezwonny - pod warunkiem idealnego dopasowania pokrywki i pojemnika. Piszę "ponoć", ponieważ tak do końca nie jestem przekonana do całkowitej bezzapachowości procesu. Kiszonki wydzielają specyficzny zapach - nawet, jeśli są w idealnie zamkniętych słojach.  Podejrzewam, że osoby o bardziej wrażliwym powonieniu raczej nie zdecydują się praktykować Bokashi w swojej kuchni. A mikroorganizmy fermentacyjne kochają ciepełko - na mrozie kompostowanie się nie uda.

Zestawy do Bokashi można kupić w gajam lub w Bokashicycle. "Pomysłowym Dobromirom" odradzam stosowanie tzw. matki drożdżowej używanej do produkcji wina - tym sposobem kompostu nie zrobicie ;-).

Fot.: sxc, clix

Źródło: CleanTechnica

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Galaktyka Cygaro. Miejsce, gdzie gwiazdy rodzą się szybciej
Galaktyka Cygaro. Miejsce, gdzie gwiazdy rodzą się szybciej
Tak formują się planety. Odkrycie naukowców to potwierdza
Tak formują się planety. Odkrycie naukowców to potwierdza
Ludzie od zawsze o tym marzyli. Pojawia się jednak pewien problem
Ludzie od zawsze o tym marzyli. Pojawia się jednak pewien problem
Masz głośnych sąsiadów? Szwajcarzy znaleźli na to sposób
Masz głośnych sąsiadów? Szwajcarzy znaleźli na to sposób
Mikroplastik i zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Mikroplastik i zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Tajemnicza rotacja. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Tajemnicza rotacja. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Umożliwi skok technologiczny? Ten związek ma niezwykłe właściwości
Umożliwi skok technologiczny? Ten związek ma niezwykłe właściwości