Byk sklonowany z zamrożonego 13 lat temu jądra
Byk Yasufuku, który notabene jest genetycznym ojcem ok. 30% populacji japońskiej rasy czarnego bydła, uważanego za wyśmienite na befsztyki, powrócił po 13 latach od swojej śmierci. Został sklonowany z tkanki zamrożonego wtedy (własnego) jądra przez, jakże by inaczej, japońskich naukowców.
08.01.2009 | aktual.: 15.03.2022 09:11
Byk Yasufuku, który notabene jest genetycznym ojcem ok. 30% populacji japońskiej rasy czarnego bydła, uważanego za wyśmienite na befsztyki, powrócił po 13 latach od swojej śmierci. Został sklonowany z tkanki zamrożonego wtedy (własnego) jądra przez, jakże by inaczej, japońskich naukowców.
Właściwie to powrócił już trzeci raz, bo pierwsze udane klonowanie jego jądra przeprowadzono już w 2007 roku, ale dopiero teraz autorzy eksperymentu zdecydowali się o tym poinformować.
Byczek za swojego pierwszego życia nieźle się napracował jako reproduktor, gdyż jego nasienie zostało wykorzystane do spłodzenia ok. 40 tysięcy cielaczków. Nie wiadomo co robi w swym drugim potrójnym życiu, ale pewnie również nie próżnuje (choć Japończycy mają zamiar zabronić"ponownego wprowadzania do obiegu żywnościowego sklonowanych zwierząt").
Wynik eksperymentu pokazuje (i potwierdza to japoński genetyk Teruhiko Wakayama), że najprawdopodobniej możliwe jest sklonowanie żywego stworzenia z jego zamrożonej tkanki, takiej jak np. mrożone kotlety, czy kurze udka. Zobaczcie co tam macie w lodówce, bo Jesus Diaz z Gizmodo już szykuje armię kurzych zombie. Musimy być przygotowani!
Źródło: Pink Tentacle